Отидете към основна версия

704 5

САЩ и Южна Корея провеждат съвместни въздушни учения

  • сащ-
  • южна корея-
  • въздушни-
  • учения-
  • корейски полуостров

Според южнокорейското министерство на отбраната Съединените щати са изпратили бомбардировач с далечен обсег "Боинг" B-52H на Корейския полуостров

Източник: Shutterstock

В условията на нарастващото напрежение със Северна Корея САЩ и техният съюзник Южна Корея отново демонстрираха военната си мощ в съвместно въздушно учение, съобщи ДПА. Според южнокорейското министерство на отбраната Съединените щати са изпратили бомбардировач с далечен обсег "Боинг" B-52H на Корейския полуостров за съвместните учения, които се проведоха днес. Бомбардировачът може да бъде въоръжен и с ядрени боеприпаси, уточни агенцията.

Поредното разполагане на стратегически оръжейни системи в региона подчертава усилията на Вашингтон да повишат надеждността на разширеното възпиране, се казва в доклада на ведомството. Под разширено възпиране САЩ имат предвид пълния набор от военни способности за защита на Южна Корея - включително и ядрени оръжия, отбелязва ДПА.

Според информация в южнокорейските медии, съвместното военновъздушно учение се е провело над Жълто море, разположено между Корейския полуостров и Китай.

Ученията демонстрираха готовността за бърз отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея, заяви командирът на южнокорейските военноморски сили Пак Ха-сик, цитиран от министерството.

Военноморските сили на САЩ проведоха неотдавна съвместни учения заедно с Южна Корея и Япония за противодействие на подводници, в които участва и американският самолетоносач "Нимиц" (USS Nimitz). Тези учения също имаха за цел да възпрат КНДР.

През миналата година конфликтът с Пхенян отново се разгорещи. Въпреки забраната, наложена с резолюции на ООН, Северна Корея увеличи обхвата на тестовете си с балистични ракети, някои от които могат да бъдат оборудвани и с ядрени бойни глави, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: