Отидете към основна версия

738 6

"Вашингтон пост": Трансграничната ескалация идва в момент на политическа нестабилност в Израел и нарастващо насилие на Западния бряг

  • сащ-
  • палестина-
  • израел-
  • атака-
  • обстрел-
  • ескалация-
  • ливан

Напрежението в Израел продължава да бъде изключително високо, след като бяха публикувани кадри, на които се вижда как във вторник вечерта израелските сили брутално бият легнали на земята палестинци в джамията Ал Акса в Йерусалим, пише в. "Телеграф"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски изтребители нанесоха удари в Южен Ливан и ивицата Газа рано тази сутрин в отговор на вчерашния необичайно силен ракетен обстрел от територията на Ливан, за който израелските военни обвиниха базираните в Газа палестински въоръжени групировки, които имат клонове на ливанска територия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че насилието се счита за най-сериозното по израелско-ливанската граница от 2006 г. насам, когато Израел води война срещу подкрепяната от Иран ливанска военна групировка Хизбула, и е повишило риска от избухването на по-широкообхватен конфликт между Израел, палестинските групировки и техните съюзници.

Насилието ще усложни и без това нестабилната ситуация със сигурността в региона, коментира изданието. То се случи на фона на нарастващото напрежение в Йерусалим, необичайно високото ниво на насилие в окупирания Западен бряг и разногласията в израелската армия, предизвикани от спорния план на израелското правителство за преразглеждане на съдебната система в страната.

Американското столично издание "Вашингтон пост" също обръща внимание, че трансграничната ескалация идва в момент на безпрецедентна политическа нестабилност в Израел и нарастващо насилие на Западния бряг.

Новото крайнодясно правителство на Нетаняху е разтърсвано от продължаващи от месеци масови протести заради усилията му да отслаби правомощията на Върховния съд на страната, посочва вестникът. Някои от най-изявените критици на министър-председателя са високопоставени служители в сферата на отбраната, които многократно са предупреждавали, че натискът за съдебна реформа ще подкопае готовността на армията.

Напрежението в Израел продължава да бъде изключително високо, след като бяха публикувани кадри, на които се вижда как във вторник вечерта израелските сили брутално бият легнали на земята палестинци в джамията Ал Акса в Йерусалим, пише в. "Телеграф". Вестникът посочва, че кадрите са предизвикали шок и отвращение в целия Близък изток.

В сряда вечерта израелските сили нахлуха в джамията за втори път, което допълнително е увеличило напрежението, въпреки че израелската полиция настоява, че е предприела разумни мерки, след като палестинските поклонници са се барикадирали в джамията и са отказали да я напуснат, отбелязва изданието.

Значителното нарастване на насилието по време на мюсюлманския свещен месец рамазан и в началото на еврейския празник Пасха идва след година на засилване на кръвопролитията в израелско-палестинския конфликт, пише британският в. "Гардиън". То носи и отзвук от 2021 г., когато сблъсъци в Ал Акса по време на Рамазана станаха част от причините за избухването на 11-дневната война между Израел и Хамас. Храмовият хълм в окупирания Източен Йерусалим, известен на мюсюлманите като Харам аш Шариф или като Ал Акса, е свещен за евреите и мюсюлманите и редовно е сцена на насилие, отбелязва "Гардиън". Вестникът обръща внимание на предупреждения на служители в сферата на сигурността и дипломатически служители, според които тазгодишното припокриване на Рамазана и Пасхата допълнително е увеличило напрежението.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини