Отидете към основна версия

881 2

Китай обвини Австралия в дискриминация заради забраната на TikTok

  • австралия-
  • китай-
  • дискриминация-
  • tiktok

Този ход няма да помогне на Австралия да запази националната си сигурност, а само подкопава доверието на международната общност в бизнес средата в Австралия

Снимка: Shutterstock

Забраната на Австралия за използване на приложението TikTok на правителствени устройства е "дискриминационна ограничителна мярка". Това се посочва в позиция на Министерството на търговията на Китай, съобщава "Ройтерс".

Този ход няма да помогне на Австралия да запази националната си сигурност, а само подкопава доверието на международната общност в бизнес средата в Австралия и накърнява интересите на компаниите и обществеността в страната, подчертават от ведомството.

Отбелязва се, че китайското правителство винаги е насърчавало предприятията да извършват международни операции в съответствие с пазарните принципи и международните икономически и търговски правила и да спазват законите и разпоредбите на страната домакин.

Пекин призовава Канбера да "третира всички предприятия честно и справедливо, да осигури отворена, прозрачна и недискриминационна бизнес среда и да създаде благоприятна атмосфера за развитието на двустранното икономическо и търговско сътрудничество".

С решението на Канбера всички членове на т.нар. мрежа за споделяне на разузнавателна информация Five Eyes - която включва Австралия, Канада, Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия - забраниха приложението TikTok на правителствените устройства. Франция, Белгия и Европейската комисия също обявиха подобни забрани по-рано през годината.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: