Отидете към основна версия

1 240 10

В българското неделно училище в Истанбул отпразнуваха Лазаровден

  • българското неделно училище -
  • истанбул -
  • лазаровден-
  • турция

Около 30 възпитаници на единственото по рода си училище в Истанбул, облечени в български носии, изнесоха богата литературно-музикална програма в представителния салон на Екзархийския дом, посветена на празника

Снимка: Twitter

Светлият християнски празник Лазаровден, в навечерието на Цветница и преди Великденските празници, събра днес в Екзархийския дом в Истанбул възпитаниците на българското неделно училище "Свети Свети Кирил и Методий", родители и близки, общността на истанбулските българи и гости от България.

Около 30 възпитаници на единственото по рода си училище в Истанбул, облечени в български носии, изнесоха богата литературно-музикална програма в представителния салон на Екзархийския дом, посветена на празника.

“Ой, Лазаре, Лазаре, Лазар е еднаж в година, като китка в градина...“ - под този наслов учениците пресъздадоха моменти от традицията на Лазаровден - закичване с венчета, благословията на по-възрастните, песни и танци, които са посветени на празника. Рецитираха се стихове и песни, научени специално за Лазаровден.

Директорката на училището г-жа Невин Даудова в словото си посочи, че целта на традициите е да пазят обичта към българщината, да предават нравствените ценности и добродетели, които обединяват и обогатяват поколенията зад граница.

Гости на празника бяха две групи за автентичен фоклор към читалище "Светлина" от село Лозен, Софийско, които изнесоха фолклорен концерт.

Ръководителката Цветанка Сиракова посочи, че за пръв път гостуват на българската екзархия в Истанбул.

Идвали сме и друг път в Истанбул, но сега е различно. Особено сме развълнувани, че ни се падна честта да празнуваме Лазаровден с учениците от българското училище, с българската общност. Заедно пяхме, играхме български танци, стана незабравим празник за нас, каза тя.

Тръжеството завърши с народни хора, на които се хванаха деца и възрастни.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: