Отидете към основна версия

801 11

1000 мигранти пристигнаха на италианския остров Лампедуза

  • мигранти -
  • италианския остров-
  • лампедуза-
  • италия

Вчера в Лампедуза акостираха 26 плавателни съда с общо 974 души

Снимка: Shutterstock

Близо 1000 мигранти пристигнаха в неделя на Лампедуза - остров, разположен южно от Сицилия и по-близо до Африка, отколкото до Италия, предаде италианската новинарска агенция АНСА. Островът се използва като предмостие за отчаяните мигранти, съобщи местен служител.

Те бяха последвани днес от още 36 души, които бяха прибрани в италианската "Зона за търсене и спасяване" от патрулен кораб на бреговата охрана.

В приемния център за мигранти на острова са настанени хора, които няколко пъти превишават капацитета му.

Тридесет и шестте мигранти, включително осем жени и един непълнолетен, бяха спасени през нощта в района на Сар (малтийска акватория, бел. ред.) от патрулния катер на бреговата охрана. Седемметровата лодка, с която са пътували и която е отплавала в 3 ч. сутринта в петък, е останала на дрейф, а мигрантите, след като са били прехвърлени на спасителния плавателен съд, били свалени в Лампедуза. Те съобщават, че са от Буркина Фасо, Кот д'Ивоар, Гамбия и Гвинея.

Вчера в Лампедуза акостираха 26 плавателни съда с общо 974 души. Прокуратурата в Агридженто започна разследване на корабокрушението в събота срещу неделя (католическият Великден) в централната част на Средиземно море, в малтийската акватория. Имало е 22 оцелели, сред които девет жени, спасени от кораба "Надир" на германската неправителствена организация "Рескшип" (Resqship), която откри и телата на двама мъже. Според очевидци 18 души са в неизвестност.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: