Отидете към основна версия

1 307 7

Луксозна корпорация стана мишена на бунта срещу пенсионната реформа във Франция

  • франция-
  • протести-
  • пенсионна реформа

В страната днес се провеждат поредните протести

Източник: БГНЕС

Във Франция днес се провеждат поредните протести срещу пенсионната реформа, която предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде Асошиейтед прес.

Днешните демонстрации идват ден преди утрешното решение на Конституционния съвет по отношение на предложената реформа, като той може да я отмени - изцяло или частично, но може и да я приеме, посочва Ройтерс.

Протестиращи за кратко щурмуваха централата в Париж на френската корпорация за луксозни стоки "Луи Вюитон Моет Хенеси" - Ел Ве Ем Аш (LVMH), предаде "Блумбърг". Демонстранти изстреляха сигнални ракети в сградата, която се намира на една от най-луксозните улици в Париж - авеню "Монтен".

Часове преди протестиращите да изпълнят улиците на Париж, демонстранти натрупаха чували с боклук пред сградата на Конституционния съвет. Те бяха разчистени, но са знак за нова стачка на служителите по чистотата, която е планирано да започне на фона на днешните протести, отбелязва АП.

"Докато тази реформа не бъде оттеглена, протестите ще продължат под една или друга форма", заяви лидерът на един от водещите профсъюзи Обща конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) Софи Бине. Тя направи това заявление в района на депо за отпадъци край Париж, където няколкостотин протестиращи блокираха достъпа на редица камиони за сметосъбиране, предаде БТА.

Протестите срещу пенсионна реформа се организират от осем профсъюзни организации, сред които водеща е Общата конфедерация на труда.

Реформата, която провокира днешните протести, предвижда и увеличаване на минималните пенсии в страната до около 1200 евро.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече пари в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: