Отидете към основна версия

4 541 31

Селфи на Байдън в Ирландия предизвика възмущение

  • джо байдън-
  • джери адамс-
  • сащ-
  • ирландия-
  • селфи

Американският президент се снима с бивш ръководител на ирландската националистическа партия „Шин Фейн“

Селфи на президента на САЩ Джо Байдън с бившия ръководител на ирландската националистическа партия „Шин Фейн“ – Джери Адамс, предизвика възмущение сред читатели на британския таблоид The ​​Daily Mail.

Според изданието по време на посещението си в Ирландия американският лидер си е направил обща снимка с Адамс, който мнозина във Великобритания смятат за член на Ирландската републиканска армия (IRA). Както пише Daily Mail, през 80-те години на миналия век Байдън в качеството си на сенатор, определя отношението на Лондон към Северна Ирландия като "абсолютно възмутителни", а през 1985 г. се противопоставя на екстрадирането на членове на ИРА от САЩ във Великобритания.

„Писна ми да гледам как Джери Адамс вдига такава врява, когато Байдън дори нямаше благоприличието да разговаря с Риши Сунак, тази снимка ясно показва на какво е отдаден Байдън“, пише читател с псевдоним Jasperthedawg.

„От последните думи и действия на Байдън става ясно, че той не харесва Обединеното кралство“, съгласи се A Trusting Soul.

„Древният фосил си мисли, че е част от славна битка за свобода, а не това, което е в действителност, правейки си селфита с политически скрити гангстери“, каза Антиблок.

„Байдън съсипа отношенията между САЩ и Обединеното кралство с едно посещение. Този човек е срам за САЩ“, добави Джордангунер.

Ирландската републиканска армия и отделилите се по-късно от нея през 70-те и 80-те години организации „Реална ИРА“ и „Временна ИРА“ извършват редица терористични атаки на територията на Великобритания и Северна Ирландия, постигайки декларираните от тях цели – освобождаването на Ълстър от британското управление и анексирането му към Ирландската република.

Въпросът за ролята на Адамс в групата на временната ирландска републиканска армия остава отворен: самият той отрича участието си, но много историци на ирландските вълнения уверено го назовават сред лидерите на организацията. Адамс оцеля след опит за убийство през 1984 г. и от края на 80-те години играе важна роля в мирния процес в Северна Ирландия, който по-късно нарече "голям успех". Байдън има ирландски произход по майчина линия: неговият прадядо Едуард Франсис Блевит е дете на ирландски имигранти.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: