Отидете към основна версия

2 134 20

Боевете в Судан не стихват

  • судан-
  • боеве-
  • африка

Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат пристига в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат ще замине незабавно за Судан, за да подкани страните към прекратяване на огъня, обяви панафриканската организация на втория ден от ожесточените сблъсъци в страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА..

Изразявайки своята "дълбока загриженост" за ситуацията, АС също така призова двете страни в конфликта да "защитят мирното население" в изявление, публикувано след извънредно заседание на Съвета за мир и сигурност на организацията днес следобед. Органът, отговарящ за въпросите на конфликтите и сигурността в АС, "отправя искане към председателя на Комисията на АС да продължи контактите със страните в конфликта с цел улесняване на диалога и мирното разрешаване на конфликта в Судан, и приветства ангажимента му да посети незабавно страната.

Не бяха предоставени допълнителни подробности за тази мирна мисия.

АС също така призова воюващите страни "бързо да приемат мирно решение и приобщаващ диалог за разрешаване на различията си" и "категорично да отхвърлят всякаква външна намеса, която би могла да усложни ситуацията в Судан".

Суданската армия и мощна паравоенна групировка се сражават за контрол над обхванатата от хаос държава вече втори ден, като изглежда не желаят да прекратят военните действия въпреки нарастващия дипломатически натиск за прекратяване на огъня, отбелязва Асошиейтед прес. Тежки сражения с участието на бронирани машини, камиони с монтирани картечници и военни самолети се разразиха днес в столицата Хартум, съседния град Омдурман и в огнища на напрежение в цялата страна. Смята се, че съперничещите си сили разполагат с десетки хиляди бойци само в столицата.

Най-малко петима цивилни бяха убити и 78 ранени днес, с което броят на загиналите за два дни достигна 61 души и над 670 ранени, съобщиха от синдиката на лекарите в Судан. Групата заяви, че според нея има десетки допълнителни жертви сред съперничещите си сили.

Сблъсъците са част от борбата за власт между генерал Абдел-Фатах Бурхан, командващ въоръжените сили, и генерал Мохамед Хамдан Дагало, ръководител на групата на силите за бърза подкрепа. Двамата генерали са бивши съюзници.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини