Отидете към основна версия

2 267 34

The Washington Post: Египет беше готов да доставя на Русия ракети, но сега ги произвежда за Украйна

  • египет-
  • сиси-
  • ракети за русия-
  • ракети за украйна

Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са променили решението си да доставят тайно оръжие на Русия и вместо това са решили да произвеждат боеприпаси за Украйна по искане на Съединените щати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са променили решението си да доставят тайно оръжие на Русия и вместо това са решили да произвеждат боеприпаси за Украйна по искане на Съединените щати. Това се доказва от незабелязана досега част от документите на Пентагона, която, заедно с множество други, наскоро изтече в интернет. Зад изтичането на информация, според правоприлагащите органи на САЩ, стои 21-годишният американски военен и геймър ентусиаст Джак Тейшейра, който беше арестуван на 13 април.

Миналата седмица WP писа за изтекли доклади на американското разузнаване, открити от нейни журналисти, показващи, че в края на януари - началото на февруари египетските власти, със съгласието на президента Абдул Фатах Ас-Сиси, са предприели стъпки за доставка на до 40 000 122-mm Ракети Sakr-45 за руските ракетни системи.

Според американското разузнаване страните са се споразумели за цена от 1100 долара за брой, въпреки че египетските власти предупредили, че тя може да нарасне до 1500 долара поради нарастващите цени на медта. Съдейки по документите, руската страна е поръчала 15 000 ракети, но Сиси е наредил да се закупи достатъчно мед и други суровини за производството на до 40 000 от тези оръжия.

В същото време, според документите, египетските власти по-късно са заявили, че контактите с Русия все още не са били подписани.

Според WP Сиси е планирал да запази в тайна споразуменията с Русия, за да не ядоса партньорите в САЩ, които предоставят военна помощ на Египет в размер на повече от един милиард долара годишно.

Въпреки това през март, според изтеклите документи, президентът решил да спре плана за доставка на ракети на Русия след посещения на редица високопоставени американски служители, включително министъра на отбраната Лойд Остин, който се обърна към Сиси с молба да продаде 152-мм и 155-мм снаряди за Украйна. Официално съгласието на египетските власти не е обявено, но документите на разузнаването показват, че те са дали зелена светлина за това.

В документите се казва още, че Кайро се е надявал, че сделката с Вашингтон ще му помогне да постигне дългосрочни споразумения за военна подкрепа и доставка на американско оборудване - включително изтребители F-35 и системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

След това египетските власти отложили планираното за 12-13 март пътуване до Русия, където планирали да подпишат договор за доставка на ракети за Москва. "Необходимо е повишено внимание, за да се гарантира, че Египет няма да си навлече ненужни проблеми", е казал президентът Сиси на министъра на отбраната на страната, според документите на разузнаването. На това министърът отговорил: "Все още не сме предприели действия", като добавил, че договорите все още не са подписани, съобщава WP.

Вестникът припомня, че Египет има дългогодишни дипломатически и военни отношения с Русия. За САЩ страната е основният съюзник в Близкия изток през последните десетилетия. Вашингтон предоставя повече от един милиард долара военна помощ на Кайро годишно.

Източник: The Washington Post

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.

Свързани новини