Last news in Fakti

18 Април, 2023 18:15 2 260 34

The Washington Post: Египет беше готов да доставя на Русия ракети, но сега ги произвежда за Украйна

  • египет-
  • сиси-
  • ракети за русия-
  • ракети за украйна

Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са променили решението си да доставят тайно оръжие на Русия и вместо това са решили да произвеждат боеприпаси за Украйна по искане на Съединените щати

The Washington Post: Египет беше готов да доставя на Русия ракети, но сега ги произвежда за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският вестник The Washington Post (WP) разказва как египетските власти са променили решението си да доставят тайно оръжие на Русия и вместо това са решили да произвеждат боеприпаси за Украйна по искане на Съединените щати. Това се доказва от незабелязана досега част от документите на Пентагона, която, заедно с множество други, наскоро изтече в интернет. Зад изтичането на информация, според правоприлагащите органи на САЩ, стои 21-годишният американски военен и геймър ентусиаст Джак Тейшейра, който беше арестуван на 13 април.

Миналата седмица WP писа за изтекли доклади на американското разузнаване, открити от нейни журналисти, показващи, че в края на януари - началото на февруари египетските власти, със съгласието на президента Абдул Фатах Ас-Сиси, са предприели стъпки за доставка на до 40 000 122-mm Ракети Sakr-45 за руските ракетни системи.

Според американското разузнаване страните са се споразумели за цена от 1100 долара за брой, въпреки че египетските власти предупредили, че тя може да нарасне до 1500 долара поради нарастващите цени на медта. Съдейки по документите, руската страна е поръчала 15 000 ракети, но Сиси е наредил да се закупи достатъчно мед и други суровини за производството на до 40 000 от тези оръжия.

В същото време, според документите, египетските власти по-късно са заявили, че контактите с Русия все още не са били подписани.

Според WP Сиси е планирал да запази в тайна споразуменията с Русия, за да не ядоса партньорите в САЩ, които предоставят военна помощ на Египет в размер на повече от един милиард долара годишно.

Въпреки това през март, според изтеклите документи, президентът решил да спре плана за доставка на ракети на Русия след посещения на редица високопоставени американски служители, включително министъра на отбраната Лойд Остин, който се обърна към Сиси с молба да продаде 152-мм и 155-мм снаряди за Украйна. Официално съгласието на египетските власти не е обявено, но документите на разузнаването показват, че те са дали зелена светлина за това.

В документите се казва още, че Кайро се е надявал, че сделката с Вашингтон ще му помогне да постигне дългосрочни споразумения за военна подкрепа и доставка на американско оборудване - включително изтребители F-35 и системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"

След това египетските власти отложили планираното за 12-13 март пътуване до Русия, където планирали да подпишат договор за доставка на ракети за Москва. "Необходимо е повишено внимание, за да се гарантира, че Египет няма да си навлече ненужни проблеми", е казал президентът Сиси на министъра на отбраната на страната, според документите на разузнаването. На това министърът отговорил: "Все още не сме предприели действия", като добавил, че договорите все още не са подписани, съобщава WP.

Вестникът припомня, че Египет има дългогодишни дипломатически и военни отношения с Русия. За САЩ страната е основният съюзник в Близкия изток през последните десетилетия. Вашингтон предоставя повече от един милиард долара военна помощ на Кайро годишно.

Източник: The Washington Post


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    32 5 Отговор
    Да вервам ли на ушите си? Що ми се струва че Кайро е по в час от Вашингтон?
  • 2 Цезар

    18 55 Отговор
    Египтяните знаят, че США са по-силни от разпадаща РША.
  • 3 Русофил

    17 48 Отговор
    Хитри са египтяните. Браво. Никой не иска да е на губещата страна.

    Коментиран от #5, #7, #22, #25

  • 4 копейката

    11 28 Отговор
    Ще видят те египтяните,ще вкарат страната си във война с Русия 😂😂😂

    Коментиран от #34

  • 5 Криптон ☄️

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Само суданци и сомалийци нещо са объркани.

    Коментиран от #8

  • 6 Сибирски крепостен

    13 42 Отговор
    Фараоните несашантави, сибирската кочина е световно известна с некорекните си плащания и не изпълнения на договорите си от векове. Нема денги призна другаря Медведев. Само не мога да разбера защо Египтяните искат упадъчните американски долари а не нашите сувенирни рубли. Кремля от миналият петък е във неофициален фалит.
  • 7 Кво им хитрото?

    30 11 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Да заложиш на куц кон дето пада от стълбите? Ихуууу...
  • 8 Русофил

    12 37 Отговор

    До коментар #5 от "Криптон ☄️":

    Русията прави нов съюз - Б10 (Бедните десет). Русия, Еритрея, Сирия, Иран, Аржентина,
    Бразилия, Сомалия, Венецуела, Северна Корея, Куба. Искат нов световен ред.
  • 9 Бурхныбэлэг чадалтай

    37 10 Отговор
    Русия не може да произвежда ракети, свършиха ракетите им и досега се биеха с метални лопати, от скоро почнаха да се бият с пластмасови лопатки, мечове и гумени топчета.
  • 10 !!!

    31 9 Отговор
    В такъв случай,нека украйна ви доставя пшеницата.Русия ще отклони традиционните си доставки за Египет.
  • 11 Сатана Z

    35 7 Отговор
    A Руските Су 35С вместо в Египет вчера кацнаха в Техеран .
    Z

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 9003

    27 7 Отговор
    Северна Корея спря доставките на оръжие за, САЩ и говедарската армия спря да влиза в Черно море.
  • 14 Реалист

    30 7 Отговор
    Кайро купи истребители Су35 преди 3 години, а ФАЩ доставят само рисунки на Ф35
  • 15 Професора

    27 7 Отговор
    Вашингтон поуст е като тих Труд в България
  • 16 007

    5 16 Отговор
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇸🇧🇬

    Коментиран от #28

  • 17 Матей преображенски

    23 6 Отговор
    Сега е момента всяка страна да се определи на чия позиция застава.Северните африкански страни бяха покорени от американците много тежки военни престъпления,особено Либия,която беше забита в каменната ера.Превърнати са в колонии ,те не могат да се опъват на американците,и в резултата още по-тежко ще пострадат,от американците хаир няма да видят ,и те много добре го знаят,но няма как да се измъкнат,вече са видели какви са американските килимени бомбардировки.
  • 18 престъпникът джо

    32 3 Отговор
    Това е поредната лъжа на Световното зло Англосаксонски сган по начин се стреми да развали отношенията между двете страни. Даже да е вярно никога Египет официално не би се съгласила тъй като изключително туристическият сектор е зависим от Руските туристи , също във воената област голяма част от въоръжението им и е един от големите покупатели на Руското зърно.Нашите малоумници са готови наивно и глупаво да им вярват. На тези престъпници за да им вярваш първо не само да си наивен но и трябва да си тъп, глупав и недоразвит умствено само те биха им повярвали но не и нормални хора защото те са промили мозъка на народа си и не напразно казват ,че само 1% са нормални а останалите 99 са ид.....оти..

    Коментиран от #26

  • 19 истината

    27 3 Отговор
    Вярва ли някой на това изтичане на информация ? И че всичко е вярно ?
    Това си е чиста постановка . То и за нас писаха че сами сме се натискали да дадем нашите Мигове на Украйна и че сме им ги дали !
    С това контролирано изтичане съ мъчат да правят дразги между държавите .

    Коментиран от #27

  • 20 Павел пенев

    9 1 Отговор
    Египетските власти са променили решението си защото са рекетирани от краварите,които работят по своята утвърдена схема-заплахи и санкции.

    Коментиран от #23

  • 21 Белата мечка

    3 11 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    За ремонт ли? Че то ватенките щом своите самолети не могат да си ремонтират..до къде се докараха тия..не е истина..
  • 22 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Египет произвежда боеприпаси само в болните фантазии на пропагандата. Египет никога няма да забрави кой ги изостави и изолира след като си отвоюваха Суецкия канал и кой им построи язовирът регулиращ разливите на Нил. В кайро има един мост с 2 лъва подарък от руснаците и една кула с форма на фалос специално за колективният запад. Ей тъй, да напомня
  • 23 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Павел пенев":

    Нищо не са си променили. Поредната лъжа на краваристан. Колкото и ние си продафохме самолетите толкова и Египет произвежда за Украйна. Пълен фейк
  • 24 ха ха хааа

    0 0 Отговор
    Абе , бизнес ... 🤭😁
  • 25 Яне Сандански

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Само прочети от къде Египет получава 100% от брашното си и ще разбереш доста неща .Това не отговаря на истината и в Египет правителството дотира зърното което получава само и единствено от Русия .Какво ли ще настане в Египет ако спре случайно това зърно? Сащ казаха ,че и Сърбия праща оръжие на Украйна което се оказа поредната лъжа .
  • 26 Кресна

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "престъпникът джо":

    Прав си ,100% от зърното е от Русия на цени които Русия не продава никъде и ако това се окаже вярно ,означава бунтове за хляб в Египет скоро.Но това е поредния фейк.
  • 27 Кресна

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "истината":

    Прав си,човек на 21 години няма как да има такъв достъп на информация ,казвам го като човек завършил генерал-щабна академия и всеки такъв като мен ще ви го каже.Но пишейки го вече над 50 пъти веднага ме трият,отговора е ясен защо.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Минувач

    3 2 Отговор
    Интересно е тогава, защо Египет иска да влиза в БРИКС, както и Турция. Да не стане, да вземат американското оборудване, което да дадат тайно на Русия за анализи.

    Коментиран от #31

  • 30 Ццц

    1 1 Отговор
    И това е записано в ъгълче на непрочетен документ? 21-годишният геймър не използва ли джобчета от офис 1, за да не огъва тези ценни документи? Имаме си 21 -годишен виновник, имаме си и непрочетени ъгълчета. Кейс клоус. Да живее свободата на словото. Ето виждате ли, че не е като държавната телевизия в Русия?
  • 31 Петков

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Минувач":

    Иска колкото иска и диктатора добро за народа да си изверг от КГБ
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДА СИ ИМАШ ПЕТАЧИЦА И СВЕТА Е ТВОЙ!!

    1 0 Отговор
    НЯМА ДЪРЖАВА НЕКУЕНА ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПЕЧАТНИЦАТА. ИЗКУПИЛИ СА СВЕТА С ТАЯ ПЕЧАТНИЦА. ПЛАЩАТ ФАНТАСТИЧНИ СУМИ С ТЕЯ ПРАЗНИ БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ ХАРТИЙКИ.
  • 34 БСП за България и Радев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "копейката":

    Вече поне 155 държави от ООН са в пряк военен конфликт с Руската империя и чакат реда си за денацификация от Въздушно-космическите сили. Има работа за години напред