Отидете към основна версия

2 205 35

Германия достави на Украйна втория зенитно-ракетен комплекс "Ирис-Т"

  • герамния-
  • войната в украйна-
  • оръжия за украйна-
  • ракети за украйна-
  • зрк ирис-т

По-късно доставката на втория комплекс "Ирис-Т" беше потвърдена и от списание Spiegel

Снимка: Wikipedia

Германия достави на Украйна втория зенитно-ракетен комплекс "Ирис-Т" от обещаните четири, съобщава германският вестник Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на "правителствени кръгове". Това все още не е официално потвърдено: в дългия списък на доставките като част от военната подкрепа на Украйна на уебсайта на Федералното канцлерство все още фигурира само един комплекс.

По-късно доставката на втория комплекс "Ирис-Т" беше потвърдена и от списание Spiegel, също цитирайки свои неназовани източници.

"Ирис-Т" е най-новата германска система за противовъздушна отбрана, която дори все още не е на въоръжение в германската армия. Противовъздушната отбрана на Украйна остава силно зависима от произведените в СССР оръжия и Киев и неговите западни партньори се тревожат, че боеприпасите им свършват. Западните страни започнаха да доставят собствени системи за ПВО в Украйна, но тяхното количество, както и запасите от боеприпаси за тях, са силно ограничени.

По-рано бе съобщено, че Украйна е получила от Германия ракетна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" миналата седмица. Това се посочва в уебсайта на германското правителство.

Това е първата система "Пейтриът", която Берлин изпраща на Киев. В допълнение са доставени и ракети за ПВО системата, както и 16 бронирани камиона Mercedes Benz Zetro, с които общият им брой достига 76.

САЩ също са обещали две батареи "Пейтриът" и в края на март в Оклахома завършиха обучението на 65 украински военнослужещи за тяхното използване. Нидерландия пък е обещала две единици "Пейтриът".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: