Отидете към основна версия

800 14

Олаф Шолц отново тръгна за Африка

  • олаф шолц -
  • африка-
  • етиопия-
  • африканския съюз

Първата му спирка ще е Етиопия, където ще има разговори с представители на правителството и на Африканския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц замина днес на втората си важна обиколка в Африка, откакто встъпи в длъжност, предаде ДПА.

Първата му спирка ще е Етиопия, където ще има разговори с представители на правителството и на Африканския съюз.

Сред акцентите на посещението ще бъдат въпроси като решаването на конфликти и мироопазването, климатът и зелената енергия, както и последиците от руската война в Украйна.

С население от около 120 милиона души Етиопия е втората най-населена държава в Африка след Нигерия, отбелязва агенцията.

Продължилата две години война за етиопския северен регион Тигре взе стотици хиляди жертви и приключи съвсем наскоро през ноември със споразумение за прекратяване на огъня, припомня ДПА.

По време на визитата си Шолц ще бъде придружен от представители на германски фирми.

Вечерта той ще отпътува за Кения – най-важният партньор на Германия в Източна Африка, където ще насочи вниманието си към инициативи за зелена енергия с посещение в най-големия геотермален завод на континента на езерото Найваша.

Кения играе важна роля на посредник в регионални конфликти и предложи да участва в опитите за деескаларане на насилието в Судан. Освен това Кения се е намесвала в конфликти в Конго и Етиопия и подкрепя мисия на Африканския съюз в северната си съседка Сомалия, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: