Отидете към основна версия

3 707 15

Адска жега във Виетнам и Тайланд. Температурата скочи над 44 градуса

  • жега-
  • югоизточна азия-
  • виетнам-
  • тайланд

Властите вземат мерки

Снимка: БГНЕС/EPA

Във Виетнам е регистрирана най-високата температура в историята на страната - малко над 44 градуса по Целзий - и експертите прогнозират, че рекордът няма да продължи дълго заради изменението на климата.

За това предупреди Би Би Си.

Рекордът беше поставен в северната провинция Тхан Хоа, където властите призоваха хората да останат на закрито през най-горещото време на деня.

В други страни от региона също се наблюдава изключително горещо време.

Тайландските власти съобщиха за рекордна температура от 44,6 градуса в западната провинция Мак.

Бирманските медии съобщиха, че в град в източната част на страната е регистрирана температура от 43,8 градуса, най-високата от десетилетие насам.

Преди сезона на мусоните и в двете страни горещите вълни са често срещани, но този път температурата продължава да чупи рекорди.

В Ханой експертът по климатичните промени Нгуен Нгок Хуи заяви пред АФП, че в контекста на климатичните промени и глобалното затопляне новият рекорд на Виетнам е обезпокоителен.

Той очаква подобни рекорди да бъдат регистрирани тук още много пъти. "Това доказва достоверността на резултатите от климатичните модели", казва ученият.

В град Да Нанг във Виетнам фермерът Нгуен Тхи Лан заяви пред информационна агенция АФП, че горещината е принудила работниците да започнат работа по-рано от обикновено и да приключат към 10 ч. сутринта.

Предишният рекорд във Виетнам - 43,4 градуса - е поставен в централната провинция Ха Тин преди четири години.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.

Свързани новини