Отидете към основна версия

1 233 3

Катар няма да нормализира отношенията си с Дамаск

  • катар-
  • сирия-
  • арабска лига

Държавата гласува за връщане на режима на Башар Асад в панарабската организация

Снимка: БНР

Катар - страна, която е твърд противник на президента Башар Асад от началото на сирийската война през 2011 г., заяви днес, че няма да нормализира отношенията си с Дамаск въпреки завръщането на сирийския режим в Арабската лига, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Богатата държава от Персийския залив гласува в Кайро, заедно с други държави от Арабската лига, за връщане на режима на Башар Асад в панарабската организация, от която той беше изключен в края на 2011 г. Но позицията на Катар "относно нормализирането на отношенията със сирийския режим не се е променила", увери Маджид ал Ансари, говорител на външното министерство. Той уточни пред катарската информационна агенция, че страната му няма да бъде "пречка" в арабските решения, но всяко нормализиране на отношенията между Доха и Дамаск трябва да бъде обвързано с политически напредък, "който отговаря на стремежите на братския сирийски народ".

Сирийското правителство трябва "да се заеме с корените на кризата, довела до бойкота му, и да предприеме положителни стъпки за решаване на проблемите на сирийския народ", подчерта говорителят, като осъди "престъпленията", извършени от силите на Дамаск.

Войната в Сирия раздели страната и доведе до смъртта на около половин милион души и до милиони бежанци и разселени лица, припомня АФП. Въпреки че на основните фронтове има относително спокойствие, големи територии все още не са под контрола на Дамаск и не е намерено политическо решение.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт заяви вчера, че всяка арабска държава сама решава дали да нормализира отношенията си с Дамаск или не. По време на войната Катар предостави значителна помощ на сирийските опозиционни групи.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.

Свързани новини