Отидете към основна версия

1 201 2

В Скопие заседава Съвместният парламентарен комитет ЕС - Република Северна Македония

  • северна македония-
  • скопие-
  • съвместен парламентарен комитет-
  • заседание

То ще бъде открито от двамата съпредседатели Соня Мираковска от страна на Северна Македония и Андреас Шидер от страна на ЕП

Снимка: Уикипедия

В Скопие ще се проведе поредното заседание на Съвместния парламентарен комитет ЕС - Република Северна Македония, което ще бъде открито от двамата съпредседатели Соня Мираковска от страна на Северна Македония и Андреас Шидер от страна на ЕП, съобщават от парламента на Северна Македония.

В дневния ред на 21-то двудневното заседание е включено приемане на протокола от предходното заседание, проведено на 5 и 6 октомври 2022 г. в ЕП в Страсбург. Ще бъдат обменени мнения с представители на правителството на Република Северна Македония, Европейската комисия и Европейската служба за външни работи относно отношенията между Европейския съюз и Северна Македония. От името на правителството на Република Северна Македония ще участва Дрита Халили, държавен секретар в Секретариата по европейските въпроси, посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър и посланикът на Швеция Ейми Ларсън Джейн от името на настоящото председателство на Съвета на ЕС. В рамките на днешното заседание ще бъдат обсъдени темите за върховенството на закона и борба с корупцията и гражданско общество и медии.

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество е една от темите на утрешното заседание на Съвместния парламентарен комитет, заедно с мерките за справяне със замърсяването и енергийната криза и доклада за диалога "Жан Моне".

Заседанията на Съвместния парламентарен комитет се провеждат два пъти годишно. Той разглежда всички аспекти на отношенията между ЕС и Република Северна Македония, особено прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Съвместният парламентарен комитет може да прави препоръки до Европейския парламент, до парламента и правителството на Република Северна Македония, до Съвета на ЕС и до Европейската комисия.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: