Last news in Fakti

16 Май, 2023 04:38 1 174 2

В Скопие заседава Съвместният парламентарен комитет ЕС - Република Северна Македония

  • северна македония-
  • скопие-
  • съвместен парламентарен комитет-
  • заседание

То ще бъде открито от двамата съпредседатели Соня Мираковска от страна на Северна Македония и Андреас Шидер от страна на ЕП

В Скопие заседава Съвместният парламентарен комитет ЕС - Република Северна Македония - 1
Снимка: Уикипедия

В Скопие ще се проведе поредното заседание на Съвместния парламентарен комитет ЕС - Република Северна Македония, което ще бъде открито от двамата съпредседатели Соня Мираковска от страна на Северна Македония и Андреас Шидер от страна на ЕП, съобщават от парламента на Северна Македония.

В дневния ред на 21-то двудневното заседание е включено приемане на протокола от предходното заседание, проведено на 5 и 6 октомври 2022 г. в ЕП в Страсбург. Ще бъдат обменени мнения с представители на правителството на Република Северна Македония, Европейската комисия и Европейската служба за външни работи относно отношенията между Европейския съюз и Северна Македония. От името на правителството на Република Северна Македония ще участва Дрита Халили, държавен секретар в Секретариата по европейските въпроси, посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър и посланикът на Швеция Ейми Ларсън Джейн от името на настоящото председателство на Съвета на ЕС. В рамките на днешното заседание ще бъдат обсъдени темите за върховенството на закона и борба с корупцията и гражданско общество и медии.

Добросъседските отношения и регионалното сътрудничество е една от темите на утрешното заседание на Съвместния парламентарен комитет, заедно с мерките за справяне със замърсяването и енергийната криза и доклада за диалога "Жан Моне".

Заседанията на Съвместния парламентарен комитет се провеждат два пъти годишно. Той разглежда всички аспекти на отношенията между ЕС и Република Северна Македония, особено прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Съвместният парламентарен комитет може да прави препоръки до Европейския парламент, до парламента и правителството на Република Северна Македония, до Съвета на ЕС и до Европейската комисия.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато е време

    1 2 Отговор
    За сръбските марионетки в Македония да се връщат в Сърбия докато е време .
  • 2 Те не иската

    0 0 Отговор
    Северномакедонците не искат да влязат в ЕС и само се оправдават с това, че България им пречи. Пендаровски си е замечтал за трета Югославия, като "малък ЕС" на Запазните бълкани:""Стево Пендаровски: Ако не бях президент, щях да се изселя от Северна Македония
    Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви днес, че ако не е президент, би се изселил от държавата си, защото "никой не е луд да пилее живота си, когато с години трябва да се преговаря по главите /от преговорите с ЕС/, а средната заплата в страната е 400 евро".Говорейки на Регионален форум на младите лидери в сръбския град Нови Сад, Пендаровски каза, че ситуацията в региона няма да бъде много по-различна и след две години, когато "ще бъдем напълно зависими от концепцията на Европейския съюз".
    Той подчерта, че държавите могат да просперират само ако използват собствените си ресурси.
    Коментирайки инициативата за "мини Шенген" за свободно движение в Западните Балкани, Пендаровски каза, че ако държавите от региона се опитат да направят "малък ЕС", ще имат шанса да накарат младите хора да останат в страните си и да трансформират обществото, и то "истински, а не бюрократично".
    В регионалния форум в Нови Сад участват и президентите на Сърбия и Словения Александър Вучич и Борут Пахор.Словенският президент Борут Пахор подкрепи днес идеята за "мини Шенген" в Западните Балкани като "нова и смела инициатива", която не е замяна на разширяването на ЕС, но може да допринесе за сътрудничеството и про
Новини по държави: