Отидете към основна версия

890 3

Едноседмичното примирие започва в Судан на фона на несигурност и улични стрелби (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Армията на Судан извърши масивни въздушни атаки в столицата Хартум, часове преди споразумението, целящо да позволи доставката на хуманитарна помощ, да влезе в сила

Снимка: Al Jazeera

Едноседмичен период на прекратяване на огъня, договорен от враждуващите фракции в Судан и предназначен да позволи доставката на помощ, започна, след като армията нанесе тежки въздушни удари в столицата Хартум срещу своите паравоенни съперници.

Прекратяването на огъня, което беше договорено в събота след пет седмици ожесточени битки между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), трябваше да влезе в сила в 21:45 (19:45 GMT) в понеделник.

Споразумението за прекратяване на огъня включва механизъм за наблюдение, включващ армията и RSF, както и представители от Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха при споразумението след разговори в Джеда.

Въпреки, че боевете продължиха при предишните временни прекратявания на огъня, това е първото примирие, официално договорено след сериозни преговори.

Армията на Судан извърши въздушни атаки в столицата Хартум, часове преди споразумението, целящо да позволи доставката на помощ, да влезе в сила.

Жителите съобщиха за въздушни удари в Хартум, Омдурман и Северен Хартум, трите раойна, които съставляват по-голямата столица, разделени от сливането на Сини Нил и Белия Нил.

„Ситуацията е ужасна. Самолетите ни бомбардират отвсякъде и от силата на вибрациите на вратите на къщата ни се струва, че днес ще умрем“, каза пред Ройтерс Салма Абдала, жителка на квартал Ал-Рияд в Хартум.

Свидетели разказаха, че армията също е извършвала масирани въздушни атаки до вечерта в неделя, насочени към превозни средства от мобилните единици на Силите за бърза подкрепа (RSF) - паравоенната група, срещу която се бие армията. Автомобилите на RSF обикалят жилищните квартали на столицата.

Хиба Морган от "Ал Джазира", в репортаж от Омдурман, каза, че „и двете страни се опитват да спечелят колкото се може повече позиции, преди прекратяването на огъня да влезе в сила, защото след като това стане, не трябва да се стреля с тежка артилерия и за да няма преки въздушни удари“.

Морган добави, че тъй като за първи път „двете страни са подписали документ, съгласяващ се с прекратяването на огъня“, жителите се притесняват, че споразумението няма да се спази.

„Когато не видят изтребители да летят над тях, тогава ще повярват, че това прекратяване на огъня действително влиза в сила“, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини