Last news in Fakti

23 Май, 2023 13:05 881 3

Едноседмичното примирие започва в Судан на фона на несигурност и улични стрелби (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Армията на Судан извърши масивни въздушни атаки в столицата Хартум, часове преди споразумението, целящо да позволи доставката на хуманитарна помощ, да влезе в сила

Едноседмичното примирие започва в Судан на фона на несигурност и улични стрелби (ВИДЕО) - 1
Снимка: Al Jazeera

Едноседмичен период на прекратяване на огъня, договорен от враждуващите фракции в Судан и предназначен да позволи доставката на помощ, започна, след като армията нанесе тежки въздушни удари в столицата Хартум срещу своите паравоенни съперници.

Прекратяването на огъня, което беше договорено в събота след пет седмици ожесточени битки между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), трябваше да влезе в сила в 21:45 (19:45 GMT) в понеделник.

Споразумението за прекратяване на огъня включва механизъм за наблюдение, включващ армията и RSF, както и представители от Саудитска Арабия и Съединените щати, които посредничиха при споразумението след разговори в Джеда.

Въпреки, че боевете продължиха при предишните временни прекратявания на огъня, това е първото примирие, официално договорено след сериозни преговори.

Армията на Судан извърши въздушни атаки в столицата Хартум, часове преди споразумението, целящо да позволи доставката на помощ, да влезе в сила.

Жителите съобщиха за въздушни удари в Хартум, Омдурман и Северен Хартум, трите раойна, които съставляват по-голямата столица, разделени от сливането на Сини Нил и Белия Нил.

„Ситуацията е ужасна. Самолетите ни бомбардират отвсякъде и от силата на вибрациите на вратите на къщата ни се струва, че днес ще умрем“, каза пред Ройтерс Салма Абдала, жителка на квартал Ал-Рияд в Хартум.

Свидетели разказаха, че армията също е извършвала масирани въздушни атаки до вечерта в неделя, насочени към превозни средства от мобилните единици на Силите за бърза подкрепа (RSF) - паравоенната група, срещу която се бие армията. Автомобилите на RSF обикалят жилищните квартали на столицата.

Хиба Морган от "Ал Джазира", в репортаж от Омдурман, каза, че „и двете страни се опитват да спечелят колкото се може повече позиции, преди прекратяването на огъня да влезе в сила, защото след като това стане, не трябва да се стреля с тежка артилерия и за да няма преки въздушни удари“.

Морган добави, че тъй като за първи път „двете страни са подписали документ, съгласяващ се с прекратяването на огъня“, жителите се притесняват, че споразумението няма да се спази.

„Когато не видят изтребители да летят над тях, тогава ще повярват, че това прекратяване на огъня действително влиза в сила“, каза тя.

„Етнизация“ на конфликта

Споразумението породи надежди за пауза в битките, които избухнаха на 15 април и прогониха близо 1,1 милиона души от домовете им, включително повече от 250 000, които избягаха в съседни страни.

Специалният пратеник на ООН за Судан Волкер Пертес предупреди в понеделник, че боевете могат да се превърнат в етнически конфликт, ако враждуващите страни не спазват и не удължат примирието, което трябва да позволи на цивилните да се движат и да даде достъп до хуманитарна помощ.

„Това е добре дошло развитие, въпреки че боевете и движението на войски продължават дори днес, въпреки ангажимента на двете страни да не преследват военно предимство, преди прекратяването на огъня да влезе в сила“, каза Пертес пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

„В части от страната боевете между двете армии или двете въоръжени формирования се изостриха в междуобщностно напрежение или предизвикаха конфликт между общностите“, каза той.

Пертес добави, че „признаци на племенна мобилизация“ са докладвани и в други части на страната, особено в Южен Кордофан.

„Продължавам да призовавам страните да спазват това споразумение, което подписаха преди два дни. Те трябва да спрат битката. Те трябва да позволят достъп за хуманитарна помощ, да защитят хуманитарните работници и активи“, каза той.

Войната избухна в Хартум след спорове относно плановете RSF да бъдат интегрирани в армията съгласно международно подкрепено споразумение за насочване на Судан към демокрация след десетилетия на пронизано от конфликти управление на бившия президент Омар Ал-Башир, който се бе назначил за лидер на страната след организирането на преврат през 1989 г.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РИТОРИЧНО☝

    1 0 Отговор
    ВСИЧКИ КОМЕНТИРАТ...
    БАХМУТ....
    НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА...
    ХАРТУМ......
    🤔🤔🤔......
  • 2 Русенец

    0 0 Отговор
    Там е възможно примирие, защото никой не ги "подкрепя" с оръжие.
  • 3 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор
    Столипиново срещу Факултета - даваааай! 🔥🔥🔥🔥