Отидете към основна версия

1 603 10

Мелони и Матарела отбелязаха годишнината от атентата на Коза Ностра

  • италия -
  • серджо матарела-
  • джорджия мелони -
  • атентат-
  • коза ностра -
  • джовани фалконе

Президентът и министър-председателката на Италия - Серджо Матарела и Джорджя Мелони отбелязаха днес 31-вата годишнина от убийството от Коза Ностра на италианския антимафиотски прокурор Джовани Фалконе

Снимка: АНСА

Президентът и министър-председателката на Италия - Серджо Матарела и Джорджя Мелони отбелязаха днес 31-вата годишнина от убийството от Коза Ностра на италианския антимафиотски прокурор Джовани Фалконе, съпругата му и трима от телохранителите му в бомбения атентат в Капачи през 1992 г., предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Приятелят и колега на Фалконе - Паоло Борселино, бе убит два месеца по-късно от друга мощна бомба на Коза Ностра.

"Магистрати като Джовани Фалконе и Паоло Борселино разрушиха представата, че мафията е паралелен ред, разкривайки какво всъщност е мафията - рак за гражданското общество, престъпна организация, която в никакъв случай не е непобедима, лишена от всякаква чест или достойнство", каза държавният глава на Италия.

"Усилията за борба с мафиотските организации трябва да продължат с ангажираност и все по-голяма решителност“, каза още Матарела.

"Един от заветите на Джовани Фалконе - че мафията може да бъде победена и че краят ѝ е предопределен - винаги остава с нас", добави италианският президент.

Фалконе ръководи разследването, което завършва с т.нар. процес "Макси", в който бяха осъдени над 300 души, като по този начин се доказва, че сицилианската мафия действително съществува - нещо, което по онова време не е общоприето.

Фалконе и Борселино са убити при бомбен атентат на Коза Ностра, след като Върховният съд потвърди присъдите по процеса "Макси".

Матарела е брат на Пиерсанти Матарела, областен управител на Сицилия, убит от мафията през 1980 г.

Мелони заяви, че бомбеният атентат в Капачи през 1992 г. е част от причините да се занимава с политика.

"Преди 31 години бях на 15 години и бях шокирана от бруталността на тази серия от мафиотски бомбени атентати", каза Мелони на церемония в Палермо.

"Реших да се включа в политиката, защото видях в нея най-полезния инструмент да направя нещо, да не стоя със скръстени ръце, добави италианският премиер.

"Арестът на мафиотския бос Матео Месина Денаро (през януари тази година, след като той прекара 30 години укривайки се) е доказателство за неуморната ангажираност на много мъже и жени от държавните институции", каза още Мелони.

 

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: