Отидете към основна версия

12 806 86

Зелени човечета в Белгород

  • белгородска област-
  • зелени човечета-
  • крим-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • виталий портников-
  • руска пропаганда-
  • партизани

Точно това се опитаха да обяснят украинците през 2014 година. Че не е хубаво да се лъже.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Счупеното огледало на Крим

Коментар на Виталий Портников за Крым.Реалии

Когато чуя коментарите на руските лидери и пропагандисти относно събитията в Белгородска област, веднага се сещам за 2014 г., руското превземане на Крим и част от Донбас. Разбира се, това не са партизани и дори диверсанти, обяснява руската телевизия на своите зрители. Разбира се, това е „киевският режим“ и неговите „задгранични покровители“, кипи от гняв във Виентян Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Но ако сме съгласни с тази логика, бих искал да попитам Медведев - той беше министър-председател на Руската федерация по това време, и руските пропагандисти - те дори тогава правеха своите предавания по основните канали на Русия - какво беше това в Крим през 2014 година?

Тогава руското ръководство и руската телевизия единодушно уверяваха целия свят, че в Крим няма и не може да има руски военнослужещи. „Учтивите зелени човечета“ – как само са измилили такова нещо! Че въоръжените хора, обкръжили казармите на украинската армия в Крим, са просто „партизани“, „самоотбраната на Крим“. Че Русия уважава териториалната цялост на Украйна, само че сега „хунтата“ е завзела властта в Киев, а обикновените кримчани са „против преврата“.

Тези телевизионни репортажи са гледани и от зрителите в Белгородска област. Какво ли са си мислели тогава? Осъзнавали ли са, че техните лидери и журналисти лъжат? Да, мисля, че са го разбирали. В края на краищата в самата Русия никой всъщност не скри факта, че руските войски помагат на „обикновените кримчани“. Изглежда просто е имало общо мнение, споделяно и от властите, и от по-голямата част от обществото, че това е „лъжа за добро“. И когато Владимир Путин, след окупацията и анексирането на Крим, каза, че руската армия е била на полуостров Крим буквално от първия ден след бягството на Виктор Янукович от Киев (а силите на Черноморския флот вече си бяха в Севастопол и не само в Севастопол), това изявление на Путин беше възприето като сензация навсякъде, но не и в самата Русия. Очевидно, защото руската политическа култура от времето на авторитаризма е изтъкана от лъжи.

И ето сега руските телевизионни зрители, изглежда, могат да получат особено удоволствие: да видят как техните лидери и пропагандисти обвиняват другите точно в същото, което самите те многократно са правили. И да се уверят, че и в Кремъл, и в Останкино лъжите се смятат за сериозно нарушение на общоприетите норми, заплаха за сигурността, подигравка с международното право. Благодаря, разбира се, за разясненията!

Точно това се опитаха да обяснят украинците през 2014 г. Че не е хубаво да се лъже.

Но дали подобен поглед в огледалото ще доведе до отрезвяване? Аз лично имам големи съмнения по този въпрос. Защото руската политическа култура от времето на авторитаризма е замесена не е само с лъжа. Тя, мисля, е замесена също и с убеждението, че руското ръководство може да лъже „в името на националните интереси“, но всички останали трябва да спазват максимална честност в отношенията с Русия. Русия е страна, в която огледалата изглежда са забранени отдавна. И дори когато хората успеят да погледнат, не съм сигурен, че те искат да видят съвсем очевидни аналогии в настоящата ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания