Отидете към основна версия

1 472 11

Джорджа Мелони: Италия запазва добрите отношения с Китай

  • италия-
  • китай-
  • един пояс един път-
  • джорджа мелони

Италия е единствената голяма западна страна, която се присъедини към китайската схема, която предвижда възстановяване на стария Път на коприната, за да свърже Китай с Азия и Европа и залага големи разходи за инфраструктура

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да поддържа добри отношения с Китай, не е необходимо една държава да е част от инициативата "Един пояс, един път", заяви италианският премиер Джорджа Мелони, цитиран от "Ройтерс".

Италия е единствената голяма западна страна, която се присъедини към китайската схема, която предвижда възстановяване на стария Път на коприната, за да свърже Китай с Азия и Европа и залага големи разходи за инфраструктура.

В интервю за в. "Месаджеро" Мелони посочи, че все още е твърде рано да се заключи дали Италия е взела правилното решение с присъединяването си към "Един пояс, един път", или да обмисля дали трябва да остане част от проекта.

"Нашата оценка е много деликатна и засяга много интереси", отбеляза Мелони. Споразумението изтича през март 2024 г. и ще бъде автоматично подновено, освен ако някоя от страните не информира другата, че се оттегля, с най-малко три месеца предизвестие.

Мелони заяви, че макар Италия да е единствената богата демокрация от Г-7, която е подписала меморандума за "Един пояс, един път", не тя е страната от Европа и Запада с най-силни икономически и търговски връзки с Китай.

"Това означава, че е възможно да имаме добри отношения, също във важни области, с Пекин, без те непременно да са част от цялостен стратегически план", изтъкна тя.

По-рано този месец високопоставен служител на италианското правителство разкри, че е много малко вероятно Италия да поднови споразумението.

Китай е сред най-големите пазари за повечето страни от Г-7, особено за зависими от износа икономики, като Япония и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: