Last news in Fakti

28 Май, 2023 15:50 1 463 11

Джорджа Мелони: Италия запазва добрите отношения с Китай

  • италия-
  • китай-
  • един пояс един път-
  • джорджа мелони

Италия е единствената голяма западна страна, която се присъедини към китайската схема, която предвижда възстановяване на стария Път на коприната, за да свърже Китай с Азия и Европа и залага големи разходи за инфраструктура

Джорджа Мелони: Италия запазва добрите отношения с Китай  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За да поддържа добри отношения с Китай, не е необходимо една държава да е част от инициативата "Един пояс, един път", заяви италианският премиер Джорджа Мелони, цитиран от "Ройтерс".

Италия е единствената голяма западна страна, която се присъедини към китайската схема, която предвижда възстановяване на стария Път на коприната, за да свърже Китай с Азия и Европа и залага големи разходи за инфраструктура.

В интервю за в. "Месаджеро" Мелони посочи, че все още е твърде рано да се заключи дали Италия е взела правилното решение с присъединяването си към "Един пояс, един път", или да обмисля дали трябва да остане част от проекта.

"Нашата оценка е много деликатна и засяга много интереси", отбеляза Мелони. Споразумението изтича през март 2024 г. и ще бъде автоматично подновено, освен ако някоя от страните не информира другата, че се оттегля, с най-малко три месеца предизвестие.

Мелони заяви, че макар Италия да е единствената богата демокрация от Г-7, която е подписала меморандума за "Един пояс, един път", не тя е страната от Европа и Запада с най-силни икономически и търговски връзки с Китай.

"Това означава, че е възможно да имаме добри отношения, също във важни области, с Пекин, без те непременно да са част от цялостен стратегически план", изтъкна тя.

По-рано този месец високопоставен служител на италианското правителство разкри, че е много малко вероятно Италия да поднови споразумението.

Китай е сред най-големите пазари за повечето страни от Г-7, особено за зависими от износа икономики, като Япония и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    10 2 Отговор
    Внучката на Мусолини ще свърши като него.

    Коментиран от #9

  • 2 гост

    12 2 Отговор
    Далида: Пароле, Пароле, Пароле........., но чичо Сам е сложил чатала на врата на Мелони!
  • 3 калинка

    13 2 Отговор
    под контрола на онова посолство
  • 4 Гого

    5 1 Отговор
    Тая леля ще я издрънча
  • 5 кастроли

    3 1 Отговор
    Джорджия Мелони: Италия е единствената голяма, западна страна, която се присъедини към китайската схема, която предвижда възстановяване на стария "Път на коприната", за да свърже Китай с Азия и Европа и залага големи разходи за инфраструктура. Но след възстановяването на този "Път"за Италия ще има само приходи. И мелони.
  • 6 богата,демократична,голяма Италия

    14 1 Отговор
    Някой иска да ни разказва приказки от 1001 нощ,но ние,българите не сме деца!Голяма ли?Едва ли-50 пъти е по-малка от Руската Федерация!Демократична ли?Не мисля,след като на нейната територия има 45 американски военни бази,по-скоро е американско васално владение!Богата ли?Да попитаме младите италианци,които протестираха преди няколко дни срещу непосилните наеми!
  • 7 Жерар Дьожарден

    6 2 Отговор
    Италия е фалирала кочинъ раздирана от наводнения.Няма спасение за тия
  • 8 Сандо

    5 1 Отговор
    Та тая еврокалинка не се знае дали ще издаяне до 2024 г.,имайки предвид италианските политически нрави.Иначе ми харесва самочувствието и - единствена,богата,че и демокрация и то от клуба на най-големите длъжници.
  • 9 хххх

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Ако ще свървша като него значи трябва да управлява Италия още 20 години.
  • 10 може

    2 0 Отговор
    Помелония се оказа долнясал бокличар.И на нея ще и свият сърмите.
  • 11 мучо

    4 0 Отговор
    иначе тая настъпана жаба шъ яде хурката...
Новини по държави: