Отидете към основна версия

969 5

Курти: Срещу нас има крайнодесни групировки, които нападат всичко, което не считат за сръбско

  • курти-
  • косово-
  • групировки-
  • крайнодесни-
  • видеообръщение

Премиерът на Косово направи видеообръщение във Facebook

Източник: БГНЕС

Албин Курти, премиерът на Косово, се обърна към гражданите на страната чрез видеообръщение във Facebook, за да говори по повод ескалацията на напрежението в Северно Косово, предаде БТА.

Протестите се превърнаха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО (КейФОР), като на 29 май имаше ранени военни и сърби. Също така, косовските полицаи, журналисти и техните автомобили станаха обект на нападения.

Премиерът Курти заяви, че избраните кметове в северните косовски общини са единствените с легитимност да бъдат в общинските сгради и да работят за благото на гражданите. Той подчерта, че те имат пълната подкрепа на правителството в Косово. Курти изрази убеждението си, че демокрацията не може да бъде нарушена и тя е гарант за мир и сигурност, въпреки заплахите и опасностите.

Президентът отбеляза, че комуникацията между косовските институции и международните партньори е усилена, а успокояването на ситуацията на север в Косово е обща цел. Той осъди насилието и нападенията над полицията, военните от КейФОР и журналистите, които изпълняват своите задължения.

Курти изтъкна присъствието на крайнодесни маскирани групировки в Северно Косово, които вандализират и нападат всичко, което не се смята за сръбско.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини