Last news in Fakti

31 Май, 2023 13:27 965 5

Курти: Срещу нас има крайнодесни групировки, които нападат всичко, което не считат за сръбско

  • курти-
  • косово-
  • групировки-
  • крайнодесни-
  • видеообръщение

Премиерът на Косово направи видеообръщение във Facebook

Курти: Срещу нас има крайнодесни групировки, които нападат всичко, което не считат за сръбско - 1
Източник: БГНЕС

Албин Курти, премиерът на Косово, се обърна към гражданите на страната чрез видеообръщение във Facebook, за да говори по повод ескалацията на напрежението в Северно Косово, предаде БТА.

Протестите се превърнаха в сблъсъци с полицията и мироопазващите сили на НАТО (КейФОР), като на 29 май имаше ранени военни и сърби. Също така, косовските полицаи, журналисти и техните автомобили станаха обект на нападения.

Премиерът Курти заяви, че избраните кметове в северните косовски общини са единствените с легитимност да бъдат в общинските сгради и да работят за благото на гражданите. Той подчерта, че те имат пълната подкрепа на правителството в Косово. Курти изрази убеждението си, че демокрацията не може да бъде нарушена и тя е гарант за мир и сигурност, въпреки заплахите и опасностите.

Президентът отбеляза, че комуникацията между косовските институции и международните партньори е усилена, а успокояването на ситуацията на север в Косово е обща цел. Той осъди насилието и нападенията над полицията, военните от КейФОР и журналистите, които изпълняват своите задължения.

Курти изтъкна присъствието на крайнодесни маскирани групировки в Северно Косово, които вандализират и нападат всичко, което не се смята за сръбско.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Действителността е друга

    17 4 Отговор
    Днес за пореден път хиляди сърби се събраха на масови протести пред незаконно завзетите от косовски албанци общински сгради, в северната част на Косово, в Звечан бе разпънато 250-метрово сръбско знаме.

    Косовски албанци под протектората на НАТО KFOR незаконно превзеха административните сгради на общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. В отговор на това в северната част на Косово избухнаха масови протести на косовските сърби. KFOR, опитвайки се да защити своите „приятели“, използва шокови гранати, водни оръдия и, според някои съобщения, дори огнестрелни оръжия срещу местните жители.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Доротея

    7 3 Отговор
    Иде Видовден отново! Великите сили по справедливо да чертаят границите, когато инициират исторически развод между народите, а не да залагат бурета с барут на Балканите и Крим! Северно Косово да си отива в Сърбия! Лвов не може да бъде в Русия!
  • 4 една поправка

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Действителността е друга":

    НАТО премахна КОСОВО от графика за учения заради сблъсъците в сръбските села!
  • 5 Госпожо

    2 1 Отговор
    Курти влезе без да го усетиш!