Производителите на маслини и зехтин в Халкидики съобщават, че 90% от реколтата е некачествена поради въздействието на климатичните промени.
На пазара вече липсват маслини от Халкидики, както и зехтин, предаде БНР.
Топлата зима и оскъдните дъждове унищожиха маслиновите гори в Халкидики и оставиха без доходи около 20 000 фермери.
Председателят на съюза на фермерите от региона информира, че 150 цеха за преработка на маслини не работят в момента и не е възможно да се предложи зехтин, като загубата се оценява на над 200 милиона евро.
Тази година маслиновите гори не успяват дори да покрият разходите си, споделят собствениците.
Туристите от балканските страни, особено българите, са разочаровани.
Фермерите в Халкидики се опитват да въведат нови технологии за обработка на маслиновите гори съвместно с гръцки експерти и специалисти от други европейски страни.
Въпреки това, не може да се гарантира, че през следващата година Халкидики ще има качествени маслини и производство на зехтин.