Производителите на маслини и зехтин в Халкидики съобщават, че 90% от реколтата е некачествена поради въздействието на климатичните промени.
На пазара вече липсват маслини от Халкидики, както и зехтин, предаде БНР.
Топлата зима и оскъдните дъждове унищожиха маслиновите гори в Халкидики и оставиха без доходи около 20 000 фермери.
Председателят на съюза на фермерите от региона информира, че 150 цеха за преработка на маслини не работят в момента и не е възможно да се предложи зехтин, като загубата се оценява на над 200 милиона евро.
Тази година маслиновите гори не успяват дори да покрият разходите си, споделят собствениците.
Туристите от балканските страни, особено българите, са разочаровани.
Фермерите в Халкидики се опитват да въведат нови технологии за обработка на маслиновите гори съвместно с гръцки експерти и специалисти от други европейски страни.
Въпреки това, не може да се гарантира, че през следващата година Халкидики ще има качествени маслини и производство на зехтин.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Калмук
Коментиран от #4
14:22 09.06.2023
2 Соваж бейби
Коментиран от #3
14:31 09.06.2023
3 Ел Греко
До коментар #2 от "Соваж бейби":
Много си зле..ма много да ти кажа. Най-хубавия таратор в последните десет години си правя с гръчкото страгисто...па ти си лялай колкото искаш простотии. И освен това, от Халкидики е може би най-некачествения зехтин и маслини..Пелопонес..Крит.. Епир ..са най-качествените зехтини..всъщност съмнява ме дали различаваш екстра върджин от партено елеоладо или пък от кукуци..Коментиран от #5
14:39 09.06.2023
4 Да ти кажа
До коментар #1 от "Калмук":
..единствено испанския до някъде може да се конкурира с гръчкия зехтин..останалите са само бледи подобия..Коментиран от #7
14:40 09.06.2023
5 Соваж бейби
До коментар #3 от "Ел Греко":
Това нещо таратор само в България е известно и там щом казваш изобщо не го правя.Гърците от векове са копирали какво ли не тя и арфата е гръцка ама на дали в папирусите на Египет е датирана много преди тях и бългатската ракия е копирана продават я за гръцка ,сирене всичко е тяхно ?!Музиката им ритмите също не са гръцки пак присвоени.А уеш със сигурност не знаеш френският зехтин обаче си остава едно от най-добрите масла, които много велики готвачи използват ежедневно. А Испания печели най-много златни медали с единадесет продукции и в повечето категории.За Каталуния и Андалусия чувал ли си ?за зехтина имам в предвидКоментиран от #14
14:54 09.06.2023
6 Гост
Коментиран от #11
14:56 09.06.2023
7 Соваж бейби
До коментар #4 от "Да ти кажа":
Изобщо не се мъчи да идеализираш гръцкия зехтин защото не са го измислили те историците описват еволюцията на зехтина и неговото отглеждане, като посочват произхода му от Близкия изток около 4000 г. пр.н.е благодарение на проби от цветен прашец намерени в археологически останки, предполага се че интензивното отглеждане е започнало през 10 век пр. н. е. и в град Библос близо до днешен Ливан.Обаче началото зехтина е в древен Египет. По онова време това е бил свещен продукт, който е бил използван в саркофазите на фараоните, за да им пожелаят мир в задгробния живот.
Коментиран от #15
15:06 09.06.2023
8 Ехаа
Коментиран от #16
15:23 09.06.2023
9 Оги
15:24 09.06.2023
10 Гост
15:24 09.06.2023
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 БабаЕвГърция
21:21 09.06.2023
13 гост
16:31 10.06.2023
14 Ел Греко
До коментар #5 от "Соваж бейби":
Толкова си далече от истината, че няма до къде. но не може да се отрече, че имаш самочувствие на всичко разбираща..което си е нон сенс, защото обикновенно такива като теб нищо не разбират..както и в случая де...16:53 10.06.2023
15 Да ти кажа
До коментар #7 от "Соваж бейби":
Тук изобщо не става на въпрос кой кога и защо е измислил зехтина. Не се опитвай да оводняваш темата, както и зехтина. Френския бил най-качествен..айде не ме разсмивай..колкото до киселоито мляко..това, което се предлага на българския пазар е мнооого далече от тради циуонното кисело мляко..дори бих се срамувал да кажа, че това е наше .. Имам много познати и почти 10 месе ца годишно живея в гръчко, и мога да ти кажа, че имат много качествени млечни произведения на техния пазар, за разлика от нашия. Май че никога в живота си не си опитвала чалафути- дори съм сигурен че повечето от вас нито са чували, нито са виждали такова нещо..за другите им млечни продукти дори не искам да коментирам..разликата между нас и тях е че ние ИМАХМЕ, а те ИМАТ такива.17:01 10.06.2023
16 Бацо Гацов
До коментар #8 от "Ехаа":
И това е вярно ..имам приятели от Епир, Йонийското крайбрежие и си взимам по 50-60 кила домашен .зетин .нема такова удовоолствие да си нарежеш едни розови доматки под асмата..със зехтинче и гръчка Фета..или наше домашно сиренце..па неква Соваж нека си разправя смешките..все пак е свобода на словото//17:06 10.06.2023