Отидете към основна версия

1 167 16

Канада разполага 15 танка Leopard в Латвия

  • канада-
  • латвия-
  • леопард-
  • танкове

Заяви министърът на отбраната на страната, Анита Ананд

Източник: БГНЕС

Канада ще засили своето присъствие в Латвия чрез разполагането на 15 танка Leopard 2A4M, като част от усилията на НАТО за създаване на боеспособна бригада в страна, граничеща с Русия, заяви министърът на отбраната на Канада, Анита Ананд, цитирана от Reuters.

Танковият отряд на канадската армия ще бъде напълно разположен до есента, посочи министърът на отбраната Ананд по време на брифинг пред журналисти в Брюксел, предаде "Фокус".

"Това значително ще повиши способностите на водената от Канада бойна група на НАТО в Латвия, гарантирайки нейната продължителна способност да защитава източния фланг на нашия Алианс", заяви Ананд.

Канада активно увеличава своето присъствие в Латвия, където в момента разполага с 800 военнослужещи в най-голямото си чуждестранно разположение. Бойната група на НАТО в Латвия, водена от Канада, включва войски от 11 държави.

Като страна с една от най-големите украински диаспори в света, Канада е активен поддръжник на Украйна във войната ѝ с Русия и предоставя военна и финансова помощ на Киев след инвазията през февруари 2022 година.

Канада е също така член-основател на НАТО.

"Нека бъда ясна. Канада и всички съюзници в НАТО винаги ще защитават всеки сантиметър от територията на НАТО, и ние разполагаме с необходимите способности и персонал, за да изпълним това обещание", допълни Ананд.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: