Отидете към основна версия

1 179 23

Швеция е решена да се присъедини към НАТО до срещата на върха във Вилнюс

  • швеция-
  • нато-
  • присъединяване-
  • вилнюс-
  • среща

Заяви министърът на отбраната на страната

Източник: Shutterstock

"Швеция е решена да се присъедини към НАТО до срещата на високо равнище на Алианса, която ще се проведе във Вилнюс в средата на юли", обяви днес министърът на отбраната, Пол Йонсон. Въпреки запазващите се възражения от страна на Турция относно членството на Швеция, Йонсон заяви, че страната е твърдо решена да стане пълноправен член на Алианса възможно най-скоро и целта им е да постигнат това преди срещата във Вилнюс.

Присъединяването на Швеция ще бъде важна крачка както за самата страна, така и за Алианса. Шведското решение идва в контекста на нарастващите общностни заплахи и напрежение в региона. Това също така подчертава стремежа на Швеция да засили своята сигурност и да подкрепи съюзническите си отношения в сферата на отбраната.

Въпреки това, присъединяването на Швеция към НАТО може да се сблъска с опозиция от страна на Турция. Турското правителство има възражения и изразява съмнения относно членството на Швеция, което може да предизвика допълнителни предизвикателства по пътя към присъединяването, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: