Отидете към основна версия

12 150 4

Протести в Северно Косово заради арестите на косовски сърби

  • косово-
  • протести-
  • косовски-
  • сърби-
  • арести

Днес, в Лепосавич и Митровица в Северно Косово, се провеждат протести

Източник: БГНЕС

Днес, в Лепосавич и Митровица в Северно Косово, се провеждат протести на косовските сърби поради арестите на сърби в региона, съобщава регионалната телевизия Ен1.

През последните пет дни, косовската полиция арестува трима сърби в Северно Косово, като най-скорошният арест е извършен днес сутринта. Всички те са били обвинени в различни престъпления, свързани с тероризъм, нападения на полиция и журналисти.

Протестът в Лепосавич днес се провежда пред сградата на общината. Протестите против назначаването на албански кметове се организират всеки ден от 26 май насам пред общините в Лепосавич, Звечан и Зубин поток, които са населени главно от косовски сърби. След сблъсъците, които се случиха на 29 май между протестиращите сърби, полицията и военните на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, ситуацията в региона е относително спокойна. По време на сблъсъците бяха ранени около 30 войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР и около 50 косовски сърби.

"Къде е свободата ни? Това ли е свободата, за която говорим? Как да обясним на племенницата си къде е баща ѝ? Може ли Европа да спи спокойно, когато едно дете не може да спи, защото вика баща си?" - заяви сестрата на един от арестуваните, Далибор Спасич, пред множеството, съобщи БТА.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.

Свързани новини