19 Юни, 2023 19:41 12 149 4

Протести в Северно Косово заради арестите на косовски сърби

  • косово-
  • протести-
  • косовски-
  • сърби-
  • арести

Днес, в Лепосавич и Митровица в Северно Косово, се провеждат протести

Протести в Северно Косово заради арестите на косовски сърби - 1
Източник: БГНЕС

Днес, в Лепосавич и Митровица в Северно Косово, се провеждат протести на косовските сърби поради арестите на сърби в региона, съобщава регионалната телевизия Ен1.

През последните пет дни, косовската полиция арестува трима сърби в Северно Косово, като най-скорошният арест е извършен днес сутринта. Всички те са били обвинени в различни престъпления, свързани с тероризъм, нападения на полиция и журналисти.

Протестът в Лепосавич днес се провежда пред сградата на общината. Протестите против назначаването на албански кметове се организират всеки ден от 26 май насам пред общините в Лепосавич, Звечан и Зубин поток, които са населени главно от косовски сърби. След сблъсъците, които се случиха на 29 май между протестиращите сърби, полицията и военните на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, ситуацията в региона е относително спокойна. По време на сблъсъците бяха ранени около 30 войници от мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР и около 50 косовски сърби.

"Къде е свободата ни? Това ли е свободата, за която говорим? Как да обясним на племенницата си къде е баща ѝ? Може ли Европа да спи спокойно, когато едно дете не може да спи, защото вика баща си?" - заяви сестрата на един от арестуваните, Далибор Спасич, пред множеството, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    косовски сърби ?
  • 2 Дими Дм.Минева

    4 2 Отговор
    Прави са косовските сърби в област Косово. КиФор и НАТО там работа нямат. Каква подкрепа за албанци, а Призренската Лига ?!
  • 3 дядото

    6 1 Отговор
    благодарение на вещата намеса на демократичния запад и сащ, на балканите няма да се размине без война.въпрос на време е .
  • 4 Албанец ама реалиста моля

    2 0 Отговор
    Моля ,моля , ние требва да сме реалисти ,да не крием истината дири разбира се и ОД децата.
    На тези деца за са елените требва да се обясни че тяхния татко е въф затвора засега затощто е нападнал органите на реда и журналистите.
    Никаде на света няма да виждате протичащите да гърмят шок бомби освен въф северно Косово, знаете ли защо ???.Затощо те са държавни служители ОД службите.
    Местните сърби имат проблеми ОД самите сърби-службите на режима на Вучич.