Отидете към основна версия

1 215 44

Естония легализира еднополовите бракове

  • естония-
  • лгбт-
  • бракове-
  • еднополови-
  • закон

Tози закон ще влезе в сила от 2024 година

Източник: Shutterstock

Естонският парламент одобри закон, който въвежда легализация на еднополовите бракове в страната. Според информацията от "Ройтерс", този закон ще влезе в сила от 2024 година, цитира news.bg.

Либералното коалиционно правителство на Естония, което е на власт само два месеца, се движи бързо с този проектозакон, за да се откъсне от съседна Русия, според анализатори.

Въпреки това, опозицията изразява мнение, че правителството преминава твърде бързо по въпросите за правата на еднополовите двойки в регион, който е известен със своя социален консерватизъм, наследен от периода на съветско управление, който приключи през 1991 година.

Някои виждат и по-широка символика в стремежа на Естония да легализира еднополовите бракове и да покаже, че страната се движи в посока на запад.

През 2014 година Естония въведе еднополови граждански съюзи, които обаче не предоставят същите права за осиновяване и признаване на родителството, както бракът.

Еднополовите връзки между мъже бяха криминализирани по време на съветската окупация и не станаха законни отново до 1992 година, една година след обявяването на независимостта на Естония.

В сравнение с други бивши комунистически страни в Европа и Централна Азия, като Украйна, Грузия или Молдова, Естония отстъпва на западните нации по отношение на правата на ЛГБТ обществото.

Словения, някога част от Югославия, беше първата посткомунистическа страна, която легализира еднополовите бракове миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: