Отидете към основна версия

5 207 32

Нова Зеландия към Байдън: Си Цзинпин не е диктатор

  • нова зеландия-
  • си цзинпин-
  • диктатор-
  • байдън-
  • китай

Премиерът на страната, Крис Хипкинс, изрази ясно своето несъгласие с мнението на американския президент

Източник: БГНЕС

Премиерът на Нова Зеландия, Крис Хипкинс, изрази ясно своето несъгласие с мнението на американския президент, Джо Байдън, относно китайския лидер Си Цзинпин, преди своето предстоящо пътуване до Китай в края на този месец. Това стана ясно от изявление на Хипкинс пред репортери, предаде "Ройтерс".

В отговор на въпрос от журналист за мнението на Байдън, че Си Цзинпин е диктатор, премиерът на Нова Зеландия заяви: "Не. Формата на управление, която има Китай, е въпрос, засягащ само китайския народ". Това ясно показва, че Хипкинс има различна позиция от тази на американския президент относно китайския лидер.

Когато беше зададен въпрос дали китайският народ има право на глас в тази форма на управление, Хипкинс отговори: "Ако искат да променят системата си на управление, това е техен въпрос." Това отразява виждането на новозеландския премиер, че промяната на управленската система в Китай трябва да бъде въпрос, решаван самостоятелно от китайския народ, предаде БТА.

Премиерът Крис Хипкинс планира да посети Китай от 25 до 30 юни, като ръководи търговска делегация, която включва представители на някои от най-големите новозеландски компании. В рамките на своята посещение, той ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин, премиера Ли Цян и председателя на постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, Чжао Лъцзи.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 36 гласа.

Свързани новини