Отидете към основна версия

830 12

Бербок е на посещение в РЮА

  • южна африка-
  • аналена бербок-
  • германия-
  • посещение-
  • външен министър-
  • африка

Там ще се срещне с южноафриканския министър на външните работи

Източник: БГНЕС

Днес германският външен министър, Аналена Бербок, пристига на посещение в Република Южна Африка, където ще се срещне с южноафриканския министър на външните работи, Наледи Пандор, съобщи ДПА. Планираните срещи в Кейптаун обаче бяха отменени, тъй като германският министър ще участва по-късно днес в среща на външните министри на държавите от Европейския съюз в Люксембург, посветена на събитията от уикенда в Русия.

Очаква се войната в Украйна да бъде основната тема на посещението на Бербок в Претория. Тя също така ще вземе участие в среща на двустранната комисия, създадена от Германия и Република Южна Африка през 1996 г., която се събира на всеки две години.

Република Южна Африка е най-важният партньор на Германия южно от Сахара, посочва ДПА. Двете страни също са членове на Г-20. Освен това Южна Африка понастоящем председателства групата БРИКС, в която участват също Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Република Южна Африка поддържа приятелски отношения с Русия и приема политика на неутралитет по отношение на войната в Украйна. Лидерите на Южна Африка си спомнят подкрепата, която им бе оказана от Съветския съюз по време на Студената война в рамките на борбата им с правителството на бялото малцинство, управлявало страната по времето на апартейда.

Президентът на Република Южна Африка, Сирил Рамапоса, председателства африканска делегация, която посети Русия и Украйна миналия месец с цел да играе посредническа роля в конфликта, предаде БТА.

 

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини