Отидете към основна версия

1 395 22

Илхам Алиев: Макрон трябва да се извини на страните, засегнати от френския колониализъм

  • азербайджан-
  • франция-
  • илхам алиев-
  • еманюел макрон-
  • колониализъм

Президентът на Азербайджан обвини Франция в продължаване на неоколониална политика

Източник: БГНЕС

Президентът на Азербайджан, Илхам Алиев, обвини Франция в продължаване на неоколониална политика и настоя за извинение от страна на френския президент Еманюел Макрон към страните, засегнати от френския колониализъм, съобщи Анадолската агенция.

В изявление по време на срещата на Движението на необвързаните държави в Баку, Алиев призова Макрон да се извини на милионите хора, които са били колонизирани, убивани и унижавани от предшествениците му.

Той посочи, че такова извинение не само ще признае историческата вина на Франция, но също така ще помогне на страната да се справи с последиците от политическата, социална и хуманитарна криза, пред които е изправена след бруталното убийство на алжирския тийнейджър.

Алиев също така посочи, че расистката и дискриминационна реторика са широко разпространени във Франция, включително в медиите, цитира dariknews.bg.

Случаят на Нахел М., 17-годишен алжирски младеж, който беше застрелян от полицай миналата седмица в предградието на Париж, Нантер, влоши положението. Протести се разразиха във Франция след това, а множество хора бяха арестувани в резултат на безредиците.

Против полицая е започнато официално разследване за предумишлено убийство и той е задържан.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.

Свързани новини