Отидете към основна версия

1 035 2

Судан: Над 3 млн. души са били прогонени от домовете им заради военните действия

  • судан-
  • домове-
  • военни действия-
  • бежанци

Според оценка на Международната организация по миграция

Източник: БГНЕС

Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете си поради въоръжените сблъсъци между военните фракции в Судан, достигна над 3 милиона души, според оценка на Международната организация по миграция, цитирана от Ройтерс. Според тази оценка, повече от 2,4 милиона души са били вътрешно разселени в страната, докато над 730 000 са преместили границата и са потърсили убежище в съседни държави, цитира news.bg.

Голяма част от бежанците са избягали от столицата Хартум, където се разиграва битката за контрол между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), както и от региона на Дарфур. Продължителните боеве в Судан доведоха до сериозни разрушения в големи части от столицата и оставиха много цивилни без електричество, достъп до достатъчно храна и вода, както и със здравни грижи в кризисна ситуация.

От тези, които са бягали от Судан, най-голяма част са потърсили убежище в Египет и Чад. Също така, значителен брой хора са потърсили закрила в Южен Судан и Етиопия. Ситуацията продължава да се влошава, като хуманитарната криза в региона изисква спешни усилия за предоставяне на помощ и защита на пострадалите граждани.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини