Last news in Fakti

12 Юли, 2023 17:26 961 2

Судан: Над 3 млн. души са били прогонени от домовете им заради военните действия

  • судан-
  • домове-
  • военни действия-
  • бежанци

Според оценка на Международната организация по миграция

Судан: Над 3 млн. души са били прогонени от домовете им заради военните действия - 1
Източник: БГНЕС

Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете си поради въоръжените сблъсъци между военните фракции в Судан, достигна над 3 милиона души, според оценка на Международната организация по миграция, цитирана от Ройтерс. Според тази оценка, повече от 2,4 милиона души са били вътрешно разселени в страната, докато над 730 000 са преместили границата и са потърсили убежище в съседни държави, цитира news.bg.

Голяма част от бежанците са избягали от столицата Хартум, където се разиграва битката за контрол между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), както и от региона на Дарфур. Продължителните боеве в Судан доведоха до сериозни разрушения в големи части от столицата и оставиха много цивилни без електричество, достъп до достатъчно храна и вода, както и със здравни грижи в кризисна ситуация.

От тези, които са бягали от Судан, най-голяма част са потърсили убежище в Египет и Чад. Също така, значителен брой хора са потърсили закрила в Южен Судан и Етиопия. Ситуацията продължава да се влошава, като хуманитарната криза в региона изисква спешни усилия за предоставяне на помощ и защита на пострадалите граждани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    4 1 Отговор
    Трябва да ги настаняват в 5 хотели и да им поемат разноските/дневните/. Също- рехабилитация и психолог на държавна издръжка.

    Коментиран от #2

  • 2 5*****

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    5 звездни хотели