Отидете към основна версия

1 774 34

Гласът на народа: "Алтернатива за Германия" е дясна екстремистка партия

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • франк-валтер щайнмайер

АзГ традиционно е в периферията на германската политика, напоследък обаче в страната се разрази разгорещен политически дебат за възхода на крайната десница

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от половината от гласоподавателите в Германия смятат, че "Алтернатива за Германия" (АзГ) е дясна екстремистка партия, сочи проучване, проведено от института "Югав" по поръчка на ДПА, съобщава БТА.

Според проучването 57% считат термина "крайнодесен" за подходящо определение за АзГ, а 19% я приемат като консервативна партия.

Девет процента от участвалите в проучването казват, че биха категоризирали АзГ като центристка партия, докато 8% мислят, че никое от тези определения не е подходящо, а 7% не са отговорили на въпроса.

През март 2021 г. разузнавателната агенция на Германия, Службата за защита на конституцията, класифицира АзГ като предполагаема дясна екстремистка партия.

Класифицирането на случая като подозрителен е потвърдено от Административния съд в Кьолн през март 2022 година. АзГ обжалва решението и производството пред Висшия административен съд в Мюнстер все още не е приключило.

АзГ традиционно е в периферията на германската политика. Напоследък обаче в Германия се разрази разгорещен политически дебат за възхода на крайната десница.

В общонационалните проучвания на избирателите през юни "Алтернатива за Германия" достигна нов исторически връх, като рейтингът ѝ скочи до 20%, нареждайки се на второ място след консервативните Християндемократически съюз и Християнсоциален съюз.

През юни партията спечели за пръв път местни избори в провинция Тюрингия, след като Роберт Зеселман беше избран в Зонеберг.

Седмица след избора на Зеселман кандидат на АзГ беше избран за кмет на малкото градче Рагун-Йесниц в съседната провинция Саксония-Анхалт.

Според резултатите от проучването на "Югав" по-възрастните хора, хората с по-висока степен на образование и хората, които живеят в Западна Германия, са склонни да оценяват АзГ като крайнодясна партия.

Сред тези, които смятат АзГ за консервативна партия, има повече мъже, отколкото жени. От участвалите, които са заявили, че са гласували за АзГ на федералните избори през 2021 г., повечето са избрали етикета "консервативна".

Според проучването 46% от избирателите смятат, че знаят много или доста за политическите цели на "Алтернатива за Германия". Приблизително същият брой германци смятат, че не знаят нищо или знаят малко за целите на партията.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: