Last news in Fakti

14 Юли, 2023 20:33 1 503 22

Модерна армия! Германия ще увеличава още разходите си за отбрана

  • олаф шолц-
  • германия-
  • нато-
  • война-
  • армия-
  • украйна-
  • русия

Берлин създаде специален фонд за отбрана от 100 милиарда евро малко след руското нашествие в Украйна през февруари миналата година, за да посрещне нуждата от спешна компенсация на военни дефицити

Модерна армия! Германия ще увеличава още разходите си за отбрана  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канцлерът Олаф Шолц даде днес своето уверение, че Германия възнамерява да увеличи разходите си за отбрана в рамките на дългосрочен план за финансиране на армията, равняващо се на два процента от брутния вътрешен продукт, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Решихме, че искаме да похарчим тези два процента за Бундесвера", заяви Шолц. "Ще осъществим този план догодина за първи път с бюджетни средства и с пари от специалния фонд", добави той относно разходите за германската армия.

ДПА припомня, че Германия създаде специален фонд за отбрана от 100 милиарда евро малко след руското нашествие в Украйна през февруари миналата година, за да посрещне нуждата от спешна компенсация на военни дефицити. Указанията на НАТО са всяка държава членка на алианса да задели поне два процента от брутния си вътрешен продукт за отбраната. Германия не е имала необходимост от нещо подобно от края на Студената война насам.

Шолц заяви, че възнамерява да поддържа високи разходи за нуждите на националната отбрана, по време на днешното издание на ежегодната си лятна пресконференция в Берлин.

"Повтарям тук пред вас нещо, което съм казвал много пъти: това е положението и то ще остане такова, дори и когато бъдат изразходени активите от специалния фонд", заяви германският канцлер.

Съюзниците от НАТО потвърдиха предназначението на споменатите два процента от БВП на всяка страна от алианса за отбрана на срещата си на върха във Вилнюс тази седмица. Разходите за отбрана са предмет на спорове в НАТО от години насам, като по-специално САЩ призовават Германия и други икономически силни европейски страни да изразходват повече средства за отбрана.

В същото време Шолц казва, че са актуални усилията на правителството му по проекта за модернизиране на една "зелена" Германия, който все повече набира скорост. В този ред на мисли на дневен ред е осъществяването на прехода към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Германският канцлер посочи, че целта остава да се сложи край на климатичните промени, причинени от човешка дейност. Германия инвестира в бъдещето и темповете на този процес се покачват осезаемо, гласи неговото мнение.

Шолц обърна внимание на плана на правителството, според който 80 процента от електрозахранването на страната трябва да идва от ВЕИ. По информация от промишлените среди в момента този процент е над 50.

Германската електрическа мрежа се разширява, а страната изгражда и мрежа за зареждане на електрически автомобили, посочи Шолц. Канцлерът спомена още, че е планирано изграждането на газови електроцентрали, работещи на водород, и на мрежа за водородно гориво.

Също така Олаф Шолц се изказа отново в защита на решението на САЩ да достави широко обсъжданите касетъчни боеприпаси на Украйна, но едновременно с това отбеляза важността на международното споразумение за забраната на този тип муниции.

"Американското правителство взе решение, което не е нашето, но това е въпрос на суверенитет", заяви германският канцлер. Според него в противен случай САЩ нямаше да са в състояние да доставят достатъчно количество боеприпаси на Украйна, която се сражава с руските нашественици.

Шолц обаче посочи, че международната Конвенция за касетъчните боеприпаси, която Германия подписа, е "от голяма важност" и той изпитва огромни притеснения от цивилни жертви вследствие на взривяване на малките снаряди, разхвърляни на голяма площ след отварянето на носителя във въздуха, месеци след края на войната.

Близо 80 години след края на Втората световна война в Германия много често има сигнали за заплахи от невзривени бомби.

"Ето защо притеснението ни, което породи тази конвенция, е съвсем основателно. Аз също се чувствам отговорен", заяви Шолц. Споменатата от него конвенция не бе подписана нито от САЩ, нито от Русия, нито от Украйна.

Шолц изрази също и увереност, че засилването на подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия" в проучванията на общественото мнение няма да бъде трайно, отбелязва Франс прес. "Напълно съм уверен, че резултатът на АзГ на следващите парламентарни избори няма да бъде особено различен от този на последните", подчерта той.

Партията не спира да печели обществена подкрепа от няколко седмици. В проучванията на общественото мнение на телевизия Цет Де Еф, публикувани днес, АзГ получава 20%, изпреварвайки социалдемократите на самия канцлер (17%).

На последните избори АзГ спечели 10,3 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фашизма трябва да се занули

    13 3 Отговор
    Канцлерът Олаф Шолц е наследник на дядо си фашиста. Даже имаше снимки в интернет пространството на двамата. Ето затова тряба да се изчисти до 9-то коляно всякаква фашистка гмеж. Фашизмът трябва да се занули
  • 2 Българин

    20 2 Отговор
    Много "модерна" армия има Германия наистина. Толкова е "модерна", че единственото й задължение е да слугува на армията на САЩ.
  • 3 Шолци,чувствителната наденичка

    14 1 Отговор
    Ей,дойчовци,какви са тези носталгични спомени,Германия е била велика сила 30-те години на миналия век.Сега е американско васално владение.Веднага ще цитирам Шпигел преди 1 седмица,Разследващите журналисти са ужасени.Бундесфера има 300 танка.И от тези 300,само 130 са в добро техническо състояние.Ако Шолц смята ,че със 130 танка може да се бие с мощна Русия,значи е палячо
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АЛОУ редакцията

    13 0 Отговор
    наемете си някой по-запознат с военната техника, че тая вехтория дето сте сложили е от 50-те.
  • 6 Соломон

    15 1 Отговор
    Германия е ОКУПИРАНА от САЩ държава !

    "НЕЗАВИСИМА ЛИ Е ГЕРМАНИЯ?" - публикация в Нова Зора

    Коментиран от #10

  • 7 ЗАЩОТО

    11 0 Отговор
    НЕ МУ ЗАДИРЯЙТЕ МНОГО , ТО ИМЕТО МУ Е ИЗБРАНО ТОЧНО ..............УЛАФ ШОЛЦ.!
  • 8 БСП за България и Радев

    10 2 Отговор
    За това трябва да унищожим нацистите в зародиш. В период! Za Победьй Za Родину Za Путина!!!
  • 9 Аре стига бе

    11 2 Отговор
    Ама те и армия ли имат. Германците никога не са били по зле, но продължават да копаят дъното, начело с тия видни наследници на фашистките си дядовци. Третата им национална катастрофа е в кърпа вързана, просто войната трябва да продължи още една година.
  • 10 Тъпан

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соломон":

    Ес е окупиранм от САЩ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 нпо агент

    7 1 Отговор
    нали това беше целта на тази провокация в украйна..майдан,война и повече пари за оръжие..познайте коя държава ще лапне лъвски пай от поръчки в НАТО...всеки който може да брои до десет знае отговора..А Германия вече отива в трета глуха..след като повече предприятия искат да напуснат тази територия и да ходят в сащ или китай..
  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    На Шолц му отива да е танкис
  • 14 без имена

    0 1 Отговор
    тя и руската армия е силна , но наемната. и тя понякога прави своеволия.
  • 15 Русофил

    1 3 Отговор
    Германците се въоръжават, руските туристи изчезнаха, Пирогата също.
    Само скритата руска лимонка Радев не престава да се излага.
  • 16 както и за прииждащите нови търтеи

    2 0 Отговор
    Германия ще увеличава още разходите си за отбрана
  • 17 Механик

    3 0 Отговор
    То парите добре, ама мъже, мъже от къде да вземе Германия?
    Тия меки врустчета не стават за войници. НА тия им дай да пускат жените си на "новопредставените" нанотехници и квантови механици, дето баба Меркел ги заима .
  • 18 Естествен Интелект

    0 0 Отговор
    Шолца като напълни Леопарда - пращайте го веднада да нахрани Алигатора. Какво яде този, че така гори после?
  • 19 Деций

    1 1 Отговор
    До момента се разбра,че разходите за отбрана и за техника са една корупционна яма във всички страни от НАТО.Техниката няма ресурс,не че не могат да я направят но кражбата е по сладка.Войнста показа всички недъзи.Четох изказване ма украински военни които сравняват френската, италианската техника като боклук.Немските уж най добрите гаубици също нямат ресурс.Само Американските били доло горе.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Нема детски градини,

    2 0 Отговор
    Яма пушки и бомби за зеления нацист - ще има от душа.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: