Отидете към основна версия

1 320 16

Ердоган се отчете: Турция ще изнесе до края на годината военна продукция за 6 млрд. долара

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • оръжие-
  • байрактар

Президентът изтъкна, че за 21 години страната му е намалила зависимостта си от чужбина в сферата на въоръжението и военното оборудване с 80 процента

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция планира до края на 2023 г. да увеличи износа на продукция на отбранителната промишленост до 6 млрд. долара. Това заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по закриването на международното изложение за отбранителна промишленост IDEF-2023, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Износът на продукция на отбранителната промишленост надхвърли 2 млрд. долара през първата половина на годината. Целта ни е стойността на износа да достигне 6 млрд. долара до края на годината, заяви Ердоган.

Президентът изтъкна, че за 21 години Турция е намалила зависимостта си от чужбина в сферата на въоръжението и военното оборудване с 80 процента. Той каза още, че докато през 2002 г. във военнопромишления комплекс на страната са работили 57 компании, сега броят им е 2500.

Увеличихме оборота на отбранителната промишленост от 1 млрд. долара до 12 млрд. долара, а от 49 млн. долара до 2 млрд. долара увеличихме средствата за научноизследователска дейност във военнопромишлената сфера, каза турският държавен глава.

Ердоган съобщи още, че турският изтребител от пето поколение „Каан“ („Kaan“) ще извърши първия си полет до края на тази година. Той добави, че Азербайджан, с който е подписано съответното споразумение в рамките на IDEF-2023, също ще участва в реализацията на проекта.

Турският президент посочи, че в изложението IDEF-2023, което се състоя от 25 до 28 юли, са участвали 1461 компании от 81 държави, като 689 от тях са местни фирми. На изложението са били представени над 200 оръжейни системи, направени са 120 презентации, подписани са много споразумения за сътрудничество.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: