Last news in Fakti

28 Юли, 2023 18:31 1 262 16

Ердоган се отчете: Турция ще изнесе до края на годината военна продукция за 6 млрд. долара

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • оръжие-
  • байрактар

Президентът изтъкна, че за 21 години страната му е намалила зависимостта си от чужбина в сферата на въоръжението и военното оборудване с 80 процента

Ердоган се отчете: Турция ще изнесе до края на годината военна продукция за 6 млрд. долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция планира до края на 2023 г. да увеличи износа на продукция на отбранителната промишленост до 6 млрд. долара. Това заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по закриването на международното изложение за отбранителна промишленост IDEF-2023, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Износът на продукция на отбранителната промишленост надхвърли 2 млрд. долара през първата половина на годината. Целта ни е стойността на износа да достигне 6 млрд. долара до края на годината, заяви Ердоган.

Президентът изтъкна, че за 21 години Турция е намалила зависимостта си от чужбина в сферата на въоръжението и военното оборудване с 80 процента. Той каза още, че докато през 2002 г. във военнопромишления комплекс на страната са работили 57 компании, сега броят им е 2500.

Увеличихме оборота на отбранителната промишленост от 1 млрд. долара до 12 млрд. долара, а от 49 млн. долара до 2 млрд. долара увеличихме средствата за научноизследователска дейност във военнопромишлената сфера, каза турският държавен глава.

Ердоган съобщи още, че турският изтребител от пето поколение „Каан“ („Kaan“) ще извърши първия си полет до края на тази година. Той добави, че Азербайджан, с който е подписано съответното споразумение в рамките на IDEF-2023, също ще участва в реализацията на проекта.

Турският президент посочи, че в изложението IDEF-2023, което се състоя от 25 до 28 юли, са участвали 1461 компании от 81 държави, като 689 от тях са местни фирми. На изложението са били представени над 200 оръжейни системи, направени са 120 презентации, подписани са много споразумения за сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил петков

    9 5 Отговор
    Хехе аз изнасям цялата българска армия и ще взема по малко 😉😏 СЛАВА УКРАИНИ И АМЕРИКА!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Име

    8 0 Отговор
    Ей, няма в скоро време да има свършек на земните беди с тези износи на военна продукция,🤔🤔🧐Кога ще мине това размирни време, само Бог знае🧐🤔🌏
  • 4 Гориил

    0 9 Отговор
    Ердоган закъсня за афро-руския празник.
  • 5 Соломон

    11 3 Отговор
    И, България МНОГО военна техника ПОДАРИ !

    Нашите ПЛЮНКИ от ПРАВИТЕЛСТВОТО и ПАРЛАМЕНТА са "горди" с "успехите" си !

    Коментиран от #10, #13

  • 6 гост

    16 3 Отговор
    Турция изнася за Украйна оръжия, боеприпаси, Байрактари....даже съвместно военно производство,турският народ се радва..... България изнася за Украйна и всички копейковци подскачат и почват да плашат българският народ,че сме обявявали война на Русия,щели да ни пращат на фронта, щяло да има гражданска война......
  • 7 Малко инфо

    4 12 Отговор
    А за да разберете по-добре до какво ще доведе всичко това за Турция и какво е общото състояние на икономиката на страната в момента – ето ви няколко слайда. Само за да стане по-ясна представата ви за Султаната.

    Международните валутни резерви на Турция днес възлизат на 69,8 милиарда долара с публичен дълг от 177 милиарда долара (към май). Тоест Ердоган дължи на света 2,5 пъти повече, отколкото има в турската хазна.

    Търговско салдо (внос към износ) със значително отклонение. За първата половина на годината делтата беше минус 60 милиарда долара. Това означава, че Türkiye купува повече вносни стоки, отколкото продава. Според прогнозата до края на тази година сумата ще нарасне до 125-130 милиарда (и това ще бъде исторически антирекорд).

    Цялото нещо се наслагва с инфлация от 40% спрямо миналогодишните 80% (юни 2023 г. до юни 2022 г.). Изводът е много прост - в Турция не е зле само с икономиката, в Турция с икономиката - по шевовете! Добавете към това ефектите от наводнения, земетресения и пожари с общи щети от 150 милиарда долара с инфлация от 40%. Тоест, докато Министерството на строителството обмисля оценка за възстановяване на сгради, същият бетон с тухли бие нови ценови рекорди и 150 милиарда се превръщат в 210 до края на годината.

    Но султанът няма пари! И "столовете се разделиха"!

    В момента, за да стабилизира ситуацията, Ердоган се нуждае от 150 милиарда за строителство, 500 милиарда за стабилизиране на икономиката и рестартиране на реалния

    Коментиран от #8

  • 8 Точно

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Малко инфо":

    И копейката като ни изкара от ЕС и НАТО,ние ще сме по зле от турците, защото ние даже мартеници внасяме от Китай,нямаме производство,а не можеш посмъртно да накараш някой младеж да ти работи на полето. Чакаме само копейката да спечели и наистина да почне гражданската война,за която той говори

    Коментиран от #11

  • 9 Ушанков

    9 3 Отговор
    Украйна благодари на Бате Ердо
    За Байрактарите и всички оръжия пратени за ВСУ .
    Добри бизнес отношения.
  • 10 Нищо не сме

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    Подарили .
    Всичко се плаща .
    Подарихме ,ама една тръба на Путлер .
    За 3 милиарда лева.
  • 11 За инфо

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Точно":

    Нали си в ЕС,пък се затриваме или по скоро ни затриват.
    То скоро и китайците ще спрат да ти пращат мартеници, няма да има кой да ги носи- антиевропейско ще е, според посолствоТО...
  • 12 Да си изчистим корупцията, първо.

    7 1 Отговор
    Най-хубавото нещо което се е случвало на България е ЕС. Българин, ром, турчин, арменец кадърен ли е заминава на Запад- работи и печели пари. С които тук прави къща, копува имоти и т.н. Проблемът е корупцията и нищоправещите институции . Като се почне от Прокуратура , мине се през КЗК, КЗП,КПКОНПИ,АПИ и прочие. Нито една институция не работи, нито за защита на потребителя, нито за защита на конкуренцията, нито за придобиване по неестествен път на имущество. И най -важното, прокуратурата не възбужда дела , а съдът не осъжда. Корупцията ни е най-големия проблем.

    Коментиран от #16

  • 13 УЙКО-КАЛЕКО

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соломон":

    НЕ ПОДАРИ .А ПРОДАДЕ НА ПОЛША ПОЛЯЦИТЕ ПЪК ПРЕПРОДАДОХА НА УКРАЙНА,БЛАГОДАРЕНИЕ НА НИНОВА И ПРЕЗИДЕНТА ТОЗИ ПЪТ НЕ КУПУВАХМЕ .ЧРЕЗ ПОСРЕДНИК ,А ПРОДАВАХМЕ.
  • 14 Гориил

    6 1 Отговор
    Хахаа, ще падне яко млатене на блатна вата
  • 15 Адам Хилтън

    3 1 Отговор
    По чували те, гойдааа ватеняции
  • 16 Чичо Дончо каза

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Да си изчистим корупцията, първо.":

    Многооо хубаво.Щом нищо не работи значи сме независими.
Новини по държави: