Отидете към основна версия

963 3

Хизбула иска решителен отговор към правителствата, толериращи изгарянето на Корана

  • хизбула-
  • коран

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насралла взе отношение по изгарянето на свещената книга

Снимка: ЕПА

Лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насралла заяви, че ако правителствата на страните с преобладаващо мюсюлманско население не действат срещу страните, които позволяват вандализирането на Корана, то мюсюлманите трябва да накажат онези, които улесняват извършването на подобни посегателства срещу свещената за мюсюлманите книга, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Призивът бе отправен във видеопослание на Насралла пред десетки хиляди хора, събрали се в южните предградия на ливанската столица Бейрут, за да отбележат свещения за шиитите ден Ашура, с който се отдава почит на мъченичеството от седми век на внука на пророка Мохамед - Хюсеин.

Насралла често пъти използва повода на религиозните празници, за да отправи политически послания към последователите си. Той разкритикува сега изгарянията на Корана по време на демонстрации в Швеция и Дания.

Насралла припомни, че утре Организацията за ислямско сътрудничество ще има спешна среща по въпроса за изгарянията на Корана. Тя ще се проведе в Багдад. Насралла призова организацията и нейните страни членки да оправят твърдо, решително и недвусмислено послание към онези правителства, които толерират изгарянето на Корана, че при нов подобен случай отговорът ще бъде бойкот.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини