Отидете към основна версия

1 759 28

Вучич отбеляза изключителните приятелски отношения между Сърбия и Северна Македония

  • вучич-
  • северна македония-
  • рсм-
  • отношения-
  • сърбия-
  • приятелски

Сръбският президент и президентът на Република Северна Македония, се срещнаха в сръбския манастир "Св. Прохор Пчински"

Източник: БГНЕС

Сръбският президент, Александър Вучич, и президентът на Република Северна Македония, Стево Пендаровски, се срещнаха в сръбския манастир "Св. Прохор Пчински" и потвърдиха изключителните братски отношения между двете страни. Те обсъдиха развитието на стокообмена между двата народа, който е на стойност около 1,5 милиарда евро годишно и изразиха увереност, че този обем ще продължи да расте.

Сръбия и Северна Македония имат стратегическо партньорство, което се отразява в инфраструктурни проекти, като изграждането на магистрала между двете страни. Сега се обсъжда и свързването на страните с жп линия от Белград през Ниш до Прешево на границата със Северна Македония.

Президентите похвалиха и културните и езикови връзки между сръбския и македонския народ, изразявайки уважение към македонския език и култура. Президент Пендаровски посети Сърбия по време на държавния празник на Република Северна Македония - Илинден, и изрази надежда да продължи традицията да се празнува този празник на мястото, където е формирана македонската република.

„Ние сърбите обичаме македонците и македонския език и не мислим, че той не съществува“, добави сръбският президент.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: