Отидете към основна версия

1 602 5

Фините прахови частици над Гърция надвишиха нормата 10 пъти

  • гърция-
  • пожари-
  • прахови частици

Заради пожарите

Източник: БГНЕС

Въздухът в Гърция е замърсен с микрочастици, които са 10 пъти над нормата поради големите горски пожари, разразили се в страната. Тази информация бе съобщена от гръцкия вестник "Катимерини".

В резултат на пожарите в префектурите Еврос, Беотия, Евбея и Атика, бяха забелязани високи концентрации на фини прахови частици, които се разнасяха дори на стотици километри от пожарните фронтове, според директора на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

Той поясни, че силните северноизточни ветрове носят дима от пожарите в Александруполис дори до островите в Йонийско море.

Измерванията на концентрацията на микрочастици показаха значително надхвърляне на нормата в региона на "триъгълника" Арта-Янина-Трикала в Западна и Централна Гърция, както и на полуостров Пелопонес.

Сателитни снимки от Националната обсерватория в Атина показват дима от пожарите в Еврос, Североизточна Гърция, който се разпространява на югозапад и покрива около 80% от територията на страната.

Директорът на Националната обсерватория Костас Лагувардос коментира, че това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които са видени през последните години, с оглед на големината на обхвата му.

В някои региони като Александруполис, Арта и Янина, концентрацията на микрочастици бе три пъти над нормата. В Патра и Нафплио в Пелопонес концентрацията също надхвърли нормата.

Михалопулос предупреди гражданите да проявяват специално внимание при излагането на такива високи концентрации на микрочастици. Ситуацията в Атика бе оценена като умерена, но може да се влоши в зависимост от вятъра.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: