Last news in Fakti

23 Август, 2023 10:54 1 558 5

Фините прахови частици над Гърция надвишиха нормата 10 пъти

  • гърция-
  • пожари-
  • прахови частици

Заради пожарите

Фините прахови частици над Гърция надвишиха нормата 10 пъти  - 1
Източник: БГНЕС

Въздухът в Гърция е замърсен с микрочастици, които са 10 пъти над нормата поради големите горски пожари, разразили се в страната. Тази информация бе съобщена от гръцкия вестник "Катимерини".

В резултат на пожарите в префектурите Еврос, Беотия, Евбея и Атика, бяха забелязани високи концентрации на фини прахови частици, които се разнасяха дори на стотици километри от пожарните фронтове, според директора на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

Той поясни, че силните северноизточни ветрове носят дима от пожарите в Александруполис дори до островите в Йонийско море.

Измерванията на концентрацията на микрочастици показаха значително надхвърляне на нормата в региона на "триъгълника" Арта-Янина-Трикала в Западна и Централна Гърция, както и на полуостров Пелопонес.

Сателитни снимки от Националната обсерватория в Атина показват дима от пожарите в Еврос, Североизточна Гърция, който се разпространява на югозапад и покрива около 80% от територията на страната.

Директорът на Националната обсерватория Костас Лагувардос коментира, че това е едно от най-впечатляващите разпространения на дим, които са видени през последните години, с оглед на големината на обхвата му.

В някои региони като Александруполис, Арта и Янина, концентрацията на микрочастици бе три пъти над нормата. В Патра и Нафплио в Пелопонес концентрацията също надхвърли нормата.

Михалопулос предупреди гражданите да проявяват специално внимание при излагането на такива високи концентрации на микрочастици. Ситуацията в Атика бе оценена като умерена, но може да се влоши в зависимост от вятъра.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    4 0 Отговор
    Сега зелените талибани да глобят огъня.
  • 2 сигурно

    4 1 Отговор
    опушени и изгонени мигранти ще се насочат към бг от гърция . Много хитри подпалвачи . В пика на сезона си има пожари . Да пратят пожарникари и доброволци , армията да не обикаля учения ,а да им помага . Преди 5 години фалираха сега одимиха с екокатастрофи . малоките са с едри задници
  • 3 ДОКО

    2 0 Отговор
    ФИННИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ СА ЯСНИ...А ЗА ГОЛЕМИТЕ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗВА..
  • 4 Ма.яката

    2 0 Отговор
    Точно на остров Евбея в Гърция преди години ни спретнаха туристическа измама. Рекламираният на плажа хотел се оказа на 15минути пеша от морето. Закуската за 10евро беше половин портокал пакетче масло сладко и две филии хляб. Плажа беше с натрошени миди и камъни. На сайта им имаше снимки само с фин пясък. Не достигаха чадъри и шезлонги. На острова беше скучно а алкохола на завишени цени. За финал чакахме три ферибота преди да се качим при заминаването. Никога повече няма да отида в Гърция.
  • 5 Мръсни византиици

    2 0 Отговор
    От Атон не могът ли да им спретнат някой ритуал да спомогнат а?
Новини по държави: