Отидете към основна версия

4 564 22

Бразилският президент: Обща валута на БРИКС би намалила уязвимостта на страните членки

  • южна африка-
  • йоханесбург-
  • брикс-
  • валута

Тази идея може да помогне на страните от БРИКС да диверсифицират своите търговски и финансови отношения и да създадат по-устойчиви механизми

Източник: БГНЕС

Създаването на обща валута за търговски трансакции между страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) би могло да намали уязвимостта на членовете на тази организация. Тази идея беше заявена от бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва по време на пленарното заседание на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Република Южна Африка.

Създаването на обща валута за търговски и инвестиционни трансакции между страните от БРИКС може да има положителни ефекти, като увеличение на възможностите за разплащане и намаляване на уязвимостта на тези страни предвид глобалните икономически промени и рискове. Тази идея може да помогне на страните от БРИКС да диверсифицират своите търговски и финансови отношения и да създадат по-устойчиви механизми за справяне със съответните предизвикателства.

Китайският президент Си Цзинпин също изрази подкрепа за насърчаване на реформи в международната финансова и парична система и подкрепа за работата на Новата банка за развитие (позната също като БРИКС банка), което е мултинационална банка, създадена от страните от БРИКС. Това показва стремежа на членовете на организацията да укрепват собствените си финансови и икономически инструменти.

Срещата на върха на БРИКС предоставя възможност за лидерите на тези страни да обсъдят различни инициативи и предложения за сътрудничество, които биха могли да подкрепят икономическото и политическо развитие на групата и да укрепят нейния глобален статус, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.

Свързани новини