Last news in Fakti

23 Август, 2023 16:04 4 507 22

Бразилският президент: Обща валута на БРИКС би намалила уязвимостта на страните членки

  • южна африка-
  • йоханесбург-
  • брикс-
  • валута

Тази идея може да помогне на страните от БРИКС да диверсифицират своите търговски и финансови отношения и да създадат по-устойчиви механизми

Бразилският президент: Обща валута на БРИКС би намалила уязвимостта на страните членки  - 1
Източник: БГНЕС

Създаването на обща валута за търговски трансакции между страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) би могло да намали уязвимостта на членовете на тази организация. Тази идея беше заявена от бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва по време на пленарното заседание на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Република Южна Африка.

Създаването на обща валута за търговски и инвестиционни трансакции между страните от БРИКС може да има положителни ефекти, като увеличение на възможностите за разплащане и намаляване на уязвимостта на тези страни предвид глобалните икономически промени и рискове. Тази идея може да помогне на страните от БРИКС да диверсифицират своите търговски и финансови отношения и да създадат по-устойчиви механизми за справяне със съответните предизвикателства.

Китайският президент Си Цзинпин също изрази подкрепа за насърчаване на реформи в международната финансова и парична система и подкрепа за работата на Новата банка за развитие (позната също като БРИКС банка), което е мултинационална банка, създадена от страните от БРИКС. Това показва стремежа на членовете на организацията да укрепват собствените си финансови и икономически инструменти.

Срещата на върха на БРИКС предоставя възможност за лидерите на тези страни да обсъдят различни инициативи и предложения за сътрудничество, които биха могли да подкрепят икономическото и политическо развитие на групата и да укрепят нейния глобален статус, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахаха

    29 34 Отговор
    Ами пробвайте се! Ще потънете като желязо за скрап, след точно една година! Пхахахахахахаха...

    Коментиран от #5

  • 2 Анализатор

    29 27 Отговор
    Защо не въведете копейката, като единна валута на БРИКС?
  • 3 типично

    9 2 Отговор
    Оправете си залгавието!
    Или "Ще намали", или "Щала да намали", но не и "Ще намалила"!

    6.00 българска филология, предполагам :)
  • 4 Тити

    16 22 Отговор
    Ама тази обща валута щеставасамо за подпалки и тоалетна хартия защото само една страна в този съюз има икономика останалите са прошляцуи
  • 5 😂😂😂😂😂😂

    29 20 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахахаха":

    Русия щяла да прави нов безаналогов икономически контра съюз на Г7 - Б10 (Бедните десет)! Русия, Еритрея, Сирия, Иран, Беларус, Нигерия, Сомалия, Венецуела, Северна Корея и Чечения. Искали нов световен ред, ама немали паре...😂😂😂
  • 6 Лула е комунист, а не

    16 9 Отговор
    икономист! Двете понятия се взаимоизключват!
  • 7 Брикскойн

    19 13 Отговор
    Няма лошо, нека си баправят ...... брикскойн...... времето ще покаже
    Но в мометна Китай не са в най-добрата си форма, а русия е тоскична.....
  • 8 Хомосапиенс

    17 10 Отговор
    Абе я кажете нещо за Луна25 кацна ли вече 😉😉😉

    Коментиран от #15

  • 9 Тия се

    16 10 Отговор
    Тия се чудят как да си фалират държавите
  • 10 явер

    7 14 Отговор
    Какви държави сте вие, прошляци.
  • 11 Госあ

    3 3 Отговор
    Айде стегнете си валутата и тогава ! Принципно, най добре юана и рублата да са в обръщение, ама съгласни ли сте ?
  • 12 ...

    9 8 Отговор
    Това го говорят от над 10 години. Само че червиите около Китай не искат да вкарват валута и искаха все Китай да плаща масрафа. Накрая Китай би шута на БРИКС банката и си финансира собствената. Не са луди да им плащат измишльотините.
  • 13 ха ха

    11 6 Отговор
    Чесане на езици. Коя ще е валутата? Страната, която поддържа системата ще трябва да поема хроничните дефицити. Иначе, може нещо като еврото. Тогава копейките да обяснят, защо се дърпат от еврото... Работата е, че разнородни икономики с обща валута се нуждаят от преразпределение. В ЕС е ясно как става. В САЩ има федерални помощи за по-бедните щати. Как ще поддържат валутата или направо в злато и биткойни ще търгуват? Говорят си, ама хич не са сигурни, че искат обща валута.
  • 14 Британски премиер

    2 2 Отговор
    Е съм пакистанец. Няма пък да кажа.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Опорка

    9 10 Отговор
    Валута със златно покритие. Време е запада да потъва.

    Коментиран от #21

  • 17 не може да бъде

    7 4 Отговор
    Общата валута е далечна перспектива за БРИКС и само отчасти има значение за икономическите взаимоотношения .Докато САЩ са първа или втора икономическа сила и съществуват финасови институции като СБ и МВФ доларът ще бъде световна разплащателна валута.Самият БРИКС ще загуби ако доларът изчезне като световна разплащателна валута Проблемът е само каква част от разплащания ще бъдат в долари.През 2023 г.БРИКС вече има нова позиция в света -според СБ държавите от БРИКС произвеждат 32% от световното производство,а Г-7-31%.Става дума за реално произведени стоки без банкови и борсови транзакции.През 2013г..разплащанията в БРИКС в долари са били повече от 65%,а сега са около 20%.Ето за това става дума! Но така или иначе доларът си е долар и ще остане дълго време....,което впрочем не може да се каже за еврото и други валути....
  • 18 пътник

    1 5 Отговор
    Дрън-дрън,та пляс!
  • 19 гост

    6 8 Отговор
    Икономическите джуджета в БРИКС като Бразилия , Раша и Южна Африка се надяват като се свържат с юана да закрепят тоалетните хартии , които наричат национални валути , реала , рублата и ранда !! И колко интересно и трите боклука започват с една и съща буква !!
  • 20 Гладна кокошка

    1 0 Отговор
    просо сънува...

    🤣🤣🤣
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дивуй

    0 0 Отговор
    Едни и същи идиотски коментари ,също като и за войната от едни същи прошляци.Тоя форум е безнадеждно пропаднал.