Отидете към основна версия

1 200 13

Британският премиер неумишлено пропуснал да декларира доходи на съпругата си

  • риши сунак-
  • великобритания-
  • доходи-
  • разследване

Това е заключенито на парламентарната комисия за стандартите след около 4-месечно разследване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак не е декларирал правилно доходи на съпругата му, свързани с агенция за грижи за деца, но нарушението е „непреднамерено“. Това е заключението на парламентарната комисия за стандартите след около 4-месечно разследване, предаде БНР.

Председателят на надзорния парламентарен орган Даниел Грийнберг заяви, че въпреки че е допуснато нарушение, то е вследствие на настъпило объркване и не е преднамерено, така че случаят е приключен и срещу Риши Сунак няма да последват други действия.

В писмо до Грийнберг премиерът написа, че приема решението и се извинява. Скандалът избухна през март, когато Риши Сунак трябваше да отговаря на въпроси относно акциите, които съпругата му Акшата Мурти притежава в агенцията за детски грижи Koru Kids, във връзка с нова политика, залегнала в пролетния бюджет, от която тя може да се възползва, тъй като заплащането е по-добро за онези, които се регистрират чрез агенции. Грийнберг поясни, че приема, че Сунак е смятал, че като е регистрирал дохода на съпругата му Акшата Мурти той е изпълнил задълженията си и затова не го е декларирал. Грийнберг допълни, че Сунак е „объркал концепцията за регистрация с концепцията за декларация“ по невнимание.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: