Отидете към основна версия

2 337 12

Ковачевски: Ако някой оказва натиск, това е Мицкоски, а не САЩ

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • габриел ескобар

Визитата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ е редовна, не сме го "извикали", заяви премиерът на РСМ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар в Скопие e редовна, той идва в ключови и важни за страната моменти и не е "извикан от правителството, за да оказва натиск върху опозицията”, както твърдеше председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Напротов, ако някой оказва натиск, това е самият Мицкоски, с нотариално заверените декларации на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че не биха гласували промени в конституцията на Северна Македония, защото депутатът има право сам да решава, каза в интервю за ТВ 21 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Тези дни Габриел Ескобар беше на посещение в Скопие, седмица, след като предложението за промени в конституцията на страната влезе в пленарната зала на законодателния орган и дебатите по него приключиха, а предстои да бъде насрочено заседание за гласуването му. За да бъде прието то, са необходими гласовете на 80 депутати в 120 членния парламент на страната, което е невъзможно без представители на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да го подкрепят. В Скопие Ескобар разговаря и с президента Стево Пендаровски, както и с министъра на външните работи Буяр Османи, и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"САЩ искат да видят Северна Македония като част от ЕС. Те ни оказаха най-голяма подкрепа, когато ставахме част от НАТО. Ангажиментите и действията на правителството съвпадат със стратегическите интереси на САЩ. На срещата беше подчертано, че тези, които подкрепят НАТО, европейската интеграция и върховенството на закона... винаги са ценени като партньори на САЩ” , каза Ковачевски.

По думите му Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС. Много икономисти смятат, че потенциалът за икономическо развитие на Западните Балкани е изключително голям и включването им в общия европейски пазар ще увеличи темповете на растеж на държавите от региона. Поради това оставането на Северна Македония в чакалнята на ЕС "10, 20 или 30 години, както председателят на ВМРО-ДПМНЕ твърди", е нещо, което гражданите на Северна Македония не заслужават.

"Имаме европейска коалиция, която е за европейска интеграция на държавата и това е същата коалиция, която осигури членството на страната в НАТО, а от друга страна - политиката на ВМРО – ДПМНЕ и Левица, която не се е променила. Това са същите партии, които бяха против влизането в НАТО и това е единствената политика, която ВМРО-ДПМНЕ показва. Политика на блокада, на изолация. Основната риторика в началото беше, че с преговорната рамка ще има българизация и асимилация. После, че ще загубим езика си. Последното, което измислиха, е "диктат", но това е същата реторика, която използваше предишното правителство на ВМРО - ДПМНЕ в продължение на 11 години. Тогава беше "гръцки диктат", сега е "български диктат". Нека не забравяме, че започнахме европейската интеграция заедно с Хърватия през 2006 г., днес Хърватия е членка на ЕС, част от Шенген и въведе еврото. Докато ние едва миналата година започнахме преговорите с ЕС", каза Ковачевски.

По думите му промените в конституцията са предложение на Северна Македония, изработено от експертите и научната общност в Северна Македония и предложено от правителството на Северна Македония и по отношение на съдържанието на конституционните промени няма забележки нито от академичната общност, нито от гражданите и гражданските организации.

"Те (конституционните промени за включването на българите и други части от народи в основния закон на страната) не се намесват в какъвто и да е проблем на идентичността на македонския народ. Напротив, с включването на други части от народи се прави ясно разграничение между македонската нация с всички нейни характеристики, език, култура, идентичност и другите нации, включително и българската. За първи път ще имаме официален документ, в който ще стоят македонцски народ и български народ. Това е в разрез с предишните тези, които бяха лансирани от голяма част от политиците от съседство“, каза Ковачевски.

По думите му единственият начин в Северна Македония да има предсрочни избори, както опозицията настоява, е ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи промените в конституцията, след което, което парламентът веднага може да бъде разпуснат и да бъдат насрочени предсрочни избори.

"Това, което смятам за важно, е този процес да се води чрез дискусия и опозицията да разбере, че трябва да участва в такива процеси. Вярвам, че във ВМРО-ДПМНЕ има европейски капацитет и смятам, че имаме достатъчно време пред нас това да се случи. Иначе алтернативата е блокада и изолация“, каза Ковачевски.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: