Last news in Fakti

26 Август, 2023 06:12 2 323 12

Ковачевски: Ако някой оказва натиск, това е Мицкоски, а не САЩ

  • димитър ковачевски-
  • северна македония-
  • габриел ескобар

Визитата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ е редовна, не сме го "извикали", заяви премиерът на РСМ

Ковачевски: Ако някой оказва натиск, това е Мицкоски, а не САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Визитата на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар в Скопие e редовна, той идва в ключови и важни за страната моменти и не е "извикан от правителството, за да оказва натиск върху опозицията”, както твърдеше председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Напротов, ако някой оказва натиск, това е самият Мицкоски, с нотариално заверените декларации на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, че не биха гласували промени в конституцията на Северна Македония, защото депутатът има право сам да решава, каза в интервю за ТВ 21 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Тези дни Габриел Ескобар беше на посещение в Скопие, седмица, след като предложението за промени в конституцията на страната влезе в пленарната зала на законодателния орган и дебатите по него приключиха, а предстои да бъде насрочено заседание за гласуването му. За да бъде прието то, са необходими гласовете на 80 депутати в 120 членния парламент на страната, което е невъзможно без представители на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да го подкрепят. В Скопие Ескобар разговаря и с президента Стево Пендаровски, както и с министъра на външните работи Буяр Османи, и с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"САЩ искат да видят Северна Македония като част от ЕС. Те ни оказаха най-голяма подкрепа, когато ставахме част от НАТО. Ангажиментите и действията на правителството съвпадат със стратегическите интереси на САЩ. На срещата беше подчертано, че тези, които подкрепят НАТО, европейската интеграция и върховенството на закона... винаги са ценени като партньори на САЩ” , каза Ковачевски.

По думите му Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС. Много икономисти смятат, че потенциалът за икономическо развитие на Западните Балкани е изключително голям и включването им в общия европейски пазар ще увеличи темповете на растеж на държавите от региона. Поради това оставането на Северна Македония в чакалнята на ЕС "10, 20 или 30 години, както председателят на ВМРО-ДПМНЕ твърди", е нещо, което гражданите на Северна Македония не заслужават.

"Имаме европейска коалиция, която е за европейска интеграция на държавата и това е същата коалиция, която осигури членството на страната в НАТО, а от друга страна - политиката на ВМРО – ДПМНЕ и Левица, която не се е променила. Това са същите партии, които бяха против влизането в НАТО и това е единствената политика, която ВМРО-ДПМНЕ показва. Политика на блокада, на изолация. Основната риторика в началото беше, че с преговорната рамка ще има българизация и асимилация. После, че ще загубим езика си. Последното, което измислиха, е "диктат", но това е същата реторика, която използваше предишното правителство на ВМРО - ДПМНЕ в продължение на 11 години. Тогава беше "гръцки диктат", сега е "български диктат". Нека не забравяме, че започнахме европейската интеграция заедно с Хърватия през 2006 г., днес Хърватия е членка на ЕС, част от Шенген и въведе еврото. Докато ние едва миналата година започнахме преговорите с ЕС", каза Ковачевски.

По думите му промените в конституцията са предложение на Северна Македония, изработено от експертите и научната общност в Северна Македония и предложено от правителството на Северна Македония и по отношение на съдържанието на конституционните промени няма забележки нито от академичната общност, нито от гражданите и гражданските организации.

"Те (конституционните промени за включването на българите и други части от народи в основния закон на страната) не се намесват в какъвто и да е проблем на идентичността на македонския народ. Напротив, с включването на други части от народи се прави ясно разграничение между македонската нация с всички нейни характеристики, език, култура, идентичност и другите нации, включително и българската. За първи път ще имаме официален документ, в който ще стоят македонцски народ и български народ. Това е в разрез с предишните тези, които бяха лансирани от голяма част от политиците от съседство“, каза Ковачевски.

По думите му единственият начин в Северна Македония да има предсрочни избори, както опозицията настоява, е ВМРО-ДПМНЕ да подкрепи промените в конституцията, след което, което парламентът веднага може да бъде разпуснат и да бъдат насрочени предсрочни избори.

"Това, което смятам за важно, е този процес да се води чрез дискусия и опозицията да разбере, че трябва да участва в такива процеси. Вярвам, че във ВМРО-ДПМНЕ има европейски капацитет и смятам, че имаме достатъчно време пред нас това да се случи. Иначе алтернативата е блокада и изолация“, каза Ковачевски.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ядец

    9 0 Отговор
    Пишете псетата и мачките иначе нема идентичност! Оставате на внуците !
  • 4 Морски

    12 11 Отговор
    Тези македонци ако имат малко акъл в главите си ще могат да се спасят все още не са в ЕС и не са под тотална окупация,иначе ги чака нашия сценарии и съдба

    Коментиран от #5

  • 5 горски

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Морски":

    Няма кой да ги остави,да са извън ...Запада вече е в залез,в никакъв случай няма да позволят Китай или Русия да имат протежета.Сърбия им стига.
    Също така САЩ винаги могат да спретват някоя интрига със Гърция ,България или Албания ,ползвайки македонското невежество...Народ който не си знае корените може да го лашкаш където си щеш.
  • 6 Хммм

    9 7 Отговор
    Какъв е този Мицкоски? Някоя руска подлога, който спира страната си за ЕС с ината си?

    Коментиран от #7

  • 7 Скопец

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хммм":

    Мицкоски е невежа като теб?
  • 8 веселяк

    6 1 Отговор
    Яааа, и брат,чедите с генерал-губернатор!

    Коментиран от #9

  • 9 Смехурко

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "веселяк":

    И тех ги барна за топките големио брат. И до половин година ще бъдат яко засмукани. Не пилотно управление. И колкото по дърдорят и мърдат все повече ще ги стискат. Докато накрая с тънък гласец ще оповестят , че приемат всички спуснати условия. Та така със северните дървени кратуни.
  • 10 Гост

    1 1 Отговор
    Да променят Конституцията....при 120 депутета...61 са достатъчни...македонска работа...
  • 11 хммм

    3 0 Отговор
    Тоя си е марксист.. вижда само вътрешни врагове!
  • 12 КАНАС ЮВИГИ

    1 0 Отговор
    КАЖЕТЕ ЧЕ СТЕ СЪЗДАДЕНИ ОТ КОМИНТЕРНА ПРЕЗ 46 Г И ТОГАВА В МАНАСТИРА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛ НА СРЪБСКА ПИШЕШТА МАШИНА ВИ НАПИСА БУКВИТЕ И ЧЕ СТЕ ПРИЗНАТИ ЗА ДЪРЖАВА С ПОМОЩА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1992 Г И ОТ ТАЗИ ГОДИНА ЗАПОЧВА ВАШАТА ИСТОРИЯ А НЕ РАЗНИ ИДИОТИ ДА СЕ ПРАВЯТ НА АНТИЧНИ И ДА СТОЯТ АНТИЧНЕ ПАМЕТНИЦИ ОТ БЕТОН И ЖЕЛЕЗО ТО ЦЯЛ СВЯТ ИМ СЕ СМЕЕ Е А ТЕ МИСЛЯТ ЧЕ ИМ РАКОПЛЯСКАТ
Новини по държави: