Отидете към основна версия

3 604 14

Британски депутат подаде оставка и каза за Сунак: Историята ще го съди

  • надин дорис-
  • риши сунак-
  • оставка-
  • депутат-
  • великобритания

Бившият министър на културата Надин Дорис напуска Камарата на общините

Във Великобритания бившият министър на културата Надин Дорис подаде оставка като депутат в Камарата на общините повече от два месеца, след като обеща незабавно да напусне парламента. Оттегляйки се, тя отправи безпрецедентно остра критика към премиера Риши Сунак, граничеща с лични нападки.

В писмото си с оставката Надин Дорис казва на премиера, че "историята ще го съди и няма да го запомни с добро". Тя обвинява Риши Сунак, че "изоставя основни принципи на консерватизма и че страната сега се управлява от зомби парламент". В писмото ѝ, публикувано в "Мейл онлайн", Надин Дорис пише още: "Вашите действия оставиха около 200 от моите колеги депутати пред изборно цунами и загуба на средства за препитание, защото в нетърпението си да станете министър-председател поставяте личната си амбиция над стабилността на страната и икономиката ни".

Тя допълва, че Сунак показва бляскавата си усмивка пред камерите, обут в обувки "Прада" и облечен в костюм на "Савил Роу", но нехае да чуе както казват другите.

Всъщност заплатата на Надин Дорис като депутат е около 87 000 паунда и тя неслучайно беше подложена на засилен натиск да изпълни обещанието си да подаде оставка, тъй като не беше говорила в парламента от юни 2022 година. Надин Дорис беше много лоялен министър на бившия премиер Борис Джонсън и хранеше надежди, че той ще я включи в списъка за почести и тя ще получи място в Камарата на лордовете, но това не се случи.

Очаква се във вторник министърът на финансите Джеръми Хънт да задвижи специфична процедура, която ще поzволи на Консервативната партия да свика междинни избори в избирателния район на Надин Дорис - Мид Бердфордшър.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: